Наукові розробки кафедри
Кафедра технології молока, олійно-жирових продуктів та індустрії краси ОНТУ постійно розробляє нові продукти, які пересікаються з передовими тенденціями розвитку галузей:
Розробка молочних продуктів (неферментованих і ферментованих молочних, сироваткових та молочно-сироваткових напоїв, сметани) з підвищеними пробіотичними, антагоністичними, імуномодулюючими властивостями.
Розробка нових технологій молочних і комбінованих продуктів функціонального та спеціального призначення (для діабетиків, геродієтичного призначення) на основі молока, вторинної молочної і зернової сировини.
Розробка білкових молочних продуктів (твердих, м’яких і кисломолочних сирів) з підвищеними про біотичними властивостями.
Розробка нових і удосконалення існуючих технологій молочних продуктів для дитячого харчування.
Розробка науково-практичних основ технології морозива спеціального призначення.
Розробка науково-практичних основ виробництва емульсійних жирових продуктів здорового харчування.
Розробка науково-практичних основ виробництва жирів та жирозамінників спеціального призначення (для виробництва молоковмісних, хлібобулочних, кондитерських та ін. продуктів) з нормованим вмістом транс-ізомерів жирних кислот.
Наукові гуртки
Наказ_про_наукові_гуртки_364_01_від_15_10_2020р_
Наказ_про_наукові_гуртки_327_01_від_06_10_2021р_
Наказ_про_наукові_гуртки_420_01_від_29_09_2022
Наукові розробки кафедри
Biotechnology of soft Camembert cheese utilizing modern dairy ingredients
PRODUKTI DLA VOENNIH
Використання методології НАССР при виробництві твердого сиру Pesto Red
Крафтові сири
Оптимізація складу заквашувальної композиції для сирів сімейства Паста Філата
Професор Чагаровський Олександр Петрович
Підручники та навчальні посібники:
- Ткаченко Н.А., Чагаровський О.П., Дец Н.О., Ланженко Л.О. , Кручек О.А. Ветеринарно-санітарна та технологічна експертиза молока: навч. пос. для студ. вищих навч. закладів. Рівне, «Овід». 2018. 235 с. https://elc.library.ontu.edu.ua/library-w/DocumentDescription?docid=OdONAHT.1642016 (рекомендований Вченою радою ОНАХТ)
- Чагаровський О.П., Ткаченко Н.А., Лисогор Т.А. Фальсифікація молока. Методи визначення. Практичні рекомендації. : навч. пос. для студ. вищих навч. закладів // Гарнітура ScoolbookAC. К: НУХТ. 2016. 199 с. (рекомендований Вченою радою ОНАХТ)
- Чагаровський О.П., Ткаченко Н.А., Лисогор Т.А. Хімія молочної сировини: навч. пос. для студ. вищих навч. закладів / О.П. Чагаровський,; Одеса: «Сімекс–прінт», 2013. 268 с. ISBN 978–966–2601–44–2. (рекомендований МОН України)
Монографії:
- Дідух Н.А., Чагаровський О.П., Лисогор Т.А. Заквашувальні композиції для виробництва молочних продуктів функціонального призначення / – Одеса: Видавництво «Поліграф», 2008. 236 с. ISBN 978–966–8788–79–6.
Публікації у періодичних наукових виданнях:
- Tkachenko N.А., Chagarovskyi O.P., Dets N.O., Sevastyanova E.V., Lanzhenko L.O. (2017). «Living» and «probiotic» cosmetics: modern view and defenitions. // Food Science and Technology. № 4. Р. 42–52. https://doi.org/10.15673/fst.v11i1.303 (Web of Science Core Collection)
- Ткаченко Н.А., Чагаровський О.П., Ізбаш Є.О., Котляр Є.О., Ганічева А.Ю. (2017). Новітні інгредієнти для натуральної косметики на основі молочної сироватки. // Наук. праці ОНАХТ. Вип. 81. Т.2. Одеса: ОНАХТ. С.92–101. (фахове видання)
- Обґрунтування параметрів ферментації молочно-рисових сумішей йогуртовими заквасками / Н.А. Ткаченко, О.П. Чагаровський, Є.О. Ізбаш, А.В. Копійко // Наук. праці ОНАХТ. Вип. 80. Т.2. Одеса: ОНАХТ, 2016. С. 83-90. (фахове видання)
- Ефективність корекції ліпідного та вуглеводного обмінів у людей літнього віку з метаболічним синдромом за допомогою пробіотичних культур / О.П. Чагаровський, Ю.В. Гавалко, Л.Л. Синєок, М.С. Романенко, Н.С. Наумчук // Проблеми старіння і довголіття. Київ. № 25. 2016. С. 114-124. (фахове видання)
- Ткаченко Н.А., Чагаровський О.П., Шарахматова Т.Є., Казюк Г.В. Обґрунтування параметрів зберігання сироваткового желе з натуральними соками цитрусових // Наук. праці ОНАХТ. Вип. 84. Т.2. Одеса: ОНАХТ, 2020. 7 с. (фахове видання)
Патенти:
- Пат. № 123830 Україна, МПК А 23 С 9/00 (2018.01). Композиція інгредієнтів для виробництва пробіотичного молочно-рисового йогуртового напою зі збалансованим хімічним складом / А.В. Копійко, Н.А. Ткаченко, О.П. Чагаровський, Є.О. Ізбаш. – № u 2017 09344; заявл. 25.09.17; опубл. 12.03.18, Бюл. № 5. – 10 с.
- Пат. № 123828 Україна, МПК А 23 С 9/00 (2018.01) Спосіб виробництва пробіотичного молочно-рисового йогуртового напою зі збалансованим хімічним складом / А.В. Копійко, Н.А. Ткаченко, О.П. Чагаровський, Є.О. Ізбаш. – № u 2017 09342; заявл. 25.09.17; опубл. 12.03.18, Бюл. № 5. – 10 с.
Тези наукових та науково-практичних конференцій:
- Ткаченко Н.А., Чагаровський О.П., Клименко О.Г. сир сулугуні з фенугреком – перспективи виробництва в україні // Збірник тез доповідей 82 наукової конференції викладачів університету 26 – 29 квітня 2022 р. Одеса: ОНТУ, 2022. С. 107–109.
- Ткаченко Н.А., Чагаровський О.П., Подолян З.С. Математичне моделювання складу йогуртового десерту для харчування дівчат-спортсменів // Збірник тез доповідей 82 наукової конференції викладачів університету 26 – 29 квітня 2022 р. Одеса: ОНТУ, 2022. С. 104–106.
- Ткаченко Н.А., Чагаровський О.П., Севастьянова О.В., Маковська Т.В. Інноваційні технології переробки молока у біфідовмісні питні напої // Проблеми виробництва і переробки продовольчої сировини та якість і безпечність харчових продуктів : збірник наукових праць міжнар. наук.-практ. конф., 13-14 травня 2021 р. м. Житомир: Поліський національний університет, 2021. С. 146.
- Ткаченко Н.А., Чагаровський О.П., Севастьянова О.В. Зміна хімічного складу молочної сировини при гідролізі молочного цукру для одержання десертів // Збірник тез доповідей 81-ї наукової конференції викладачів академії, Одеса, 27–30 квіт. 2021 р. / Одес. нац. акад. харч. технологій ; під заг. ред. Б. В. Єгорова. Одеса : ОНАХТ, 2021. С. 81–83.
- Ткаченко Н., Чагаровський О., Севастьянова О., Білінський О. Масло Шоколадне з синбіотиками – новий функціональний продукт // Матеріали 87 Міжнародної наукової конференції молодих учених, аспірантів і студентів “Наукові здобутки молоді – вирішенню проблем харчування людства у XXI столітті”, 15–16 квітня 2021 р. Київ: НУХТ. Ч.1. С. 308.
- Ткаченко Н., Чагаровський О., Казюк Г., Сіденко Г. Інноваційна технологія переробки молочної сироватки у біфідовмісні десерти // Матеріали 87 Міжнародної наукової конференції молодих учених, аспірантів і студентів “Наукові здобутки молоді – вирішенню проблем харчування людства у XXI столітті”, 15–16 квітня 2021 р. Київ: НУХТ. Ч.1. С. 309.
Професор Ткаченко Наталія Андріївна
Підручники та навчальні посібники:
- Ткаченко Н.А., Чагаровський О.П., Дец Н.О., Ланженко Л.О. , Кручек О.А. Ветеринарно-санітарна та технологічна експертиза молока: навч. пос. для студ. вищих навч. закладів. Рівне, «Овід». 2018. 235 с. https://elc.library.ontu.edu.ua/library-w/DocumentDescription?docid=OdONAHT.1642016 (рекомендований Вченою радою ОНАХТ)
- Чагаровський О.П., Ткаченко Н.А., Лисогор Т.А. Фальсифікація молока. Методи визначення. Практичні рекомендації. : навч. пос. для студ. вищих навч. закладів // Гарнітура ScoolbookAC. К: НУХТ. 2016. 199 с. (рекомендований Вченою радою ОНАХТ)
- Чагаровський О.П., Ткаченко Н.А., Лисогор Т.А. Хімія молочної сировини: навч. пос. для студ. вищих навч. закладів / О.П. Чагаровський,; Одеса: «Сімекс–прінт», 2013. 268 с. ISBN 978–966–2601–44–2. (рекомендований МОН України)
- Ткаченко Н.А., Ланженко Л.О., Дец Н.О., Севастьянова О.В., Скрипніченко Д.М. Технологічні аспекти виробництва косметичних емульсій і кремів: навч. пос. для студ. вищих навч. закладів. Одеса: ОНАХТ, 2018. 151 с. URL: http://tm.ontu.edu.ua/wp-content/uploads/2018/11/Технологічні-аспекти-виробнитцва-косметичних-емульсій-і-кремів.pdf (дата звернення: 10.11.2018 р.). (рекомендований Вченою радою ОНАХТ)
- Ткаченко Н.А., Дец Н.О., Ланженко Л.О., Кручек О.А., Севастьянова О.В. Косметичні продукти: асортимент, компоненти, технології: навчальний посібник для студентів вищих навчальних закладів. Одеса: ОНАХТ, 2018. 231 с. URL: http://tm.ontu.edu.ua/wp-content/uploads/2018/11/Косметичні-продукти-асортимент-компоненти-технології.pdf (дата звернення: 10.11.2018 р.) (рекомендований Вченою радою ОНАХТ)
- Ткаченко Н.А., Севастьянова О.В., Чабанова О.Б., Ізбаш Є.О., Т.В.Маковська, І.О.Климентьєва. Основи хімії активних компонентів у виробництві косметичних продуктів: навчальний посібник для студентів вищих навчальних закладів. Одеса: ОНАХТ, 2018. 220 с. http://tm.ontu.edu.ua/wp-content/uploads/2018/11/Основи-хімії-активних-компонентів-у-виробництві-косметичних-продуктів.pdf (дата звернення: 11.11.2018 р.) (рекомендований Вченою радою ОНАХТ)
- Котляр Є.О., Ткаченко Н.А., Севастьянова О.В., Шарахматова Т.Є. Навчальний посібник з технології косметичних засобів. Аналіз сировини та готової продукції: навчальний посібник для студентів вищих навчальних закладів. Одеса: ОНАХТ, 2018. 156 с. URL: http://tm.ontu.edu.ua/wp-content/uploads/2018/11/АНАЛІЗ-СИРОВИНИ-ТА-ГОТОВОЇ-ПРОДУКЦІЇ.pdf (дата звернення: 11.11.2018 р.) (рекомендований Вченою радою ОНАХТ)
Монографії:
- Ткаченко Н.А. Технологія білкових паст дитячого харчування: монографія / Н.А. Ткаченко, Ю.В. Назаренко, Ю.С. Українцева // Суми: видавничо-виробниче підприємство «Мрія-1», 2017. 182 с.
- Назаренко Ю.В., Ткаченко Н.А. Технологія сиру кисломолочного дитячого харчування: монографія // Суми: видавничо-виробниче підприємство «Мрія-1», 2016. 188 с.
- Дідух* Н.А., Чагаровський О.П., Лисогор Т.А. Заквашувальні композиції для виробництва молочних продуктів функціонального призначення / – Одеса: Видавництво «Поліграф», 2008. 236 с. ISBN 978–966–8788–79–6.
*Прізвище Дідух змінено на Ткаченко
Публікації у періодичних наукових виданнях:
- Tkachenko N.А., Nekrasov P.О., Avershina A.S., Ukrainceva Ju.S. (2017). Substantiation of storage parameters of the sour-milk infant drink «Biolakt». // Food Science and Technology. № 3. Р. 99–110. https://doi.org/10.15673/fst.v11i1.303 (Web of Science Core Collection)
- Tkachenko N.А., Kruchek O.A., Kopiyko A.V., Ramazashvili G.R. (2017). Innovative solutions in biotechnologies of combined yogurt drinks with balanced chemical contents. // Food Science and Technology. № 3. Р. 42–52. http://dx.doi.org/10.15673/fst.v11i3.605 (Web of Science Core Collection)
- Tkachenko N., Nekrasov P., Vikul S., Honcharuk Ya. (2017). Modelling formulae of strawberry whey drinks of prophylactic application // Food Science and Technology.№ 1. Р. 80–88. https://doi.org/10.15673/fst.v11i1.303 (Web of Science Core Collection)
- Tkachenko N., V. Nazarenko Ju., Dets N., Izbash E., Klymentieva I. (2018). Starter cultures composition with probiotics for fermented milk products and cosmetics. // Food Science and Technology. № 1. P. 18–28. http://dx.doi.org/10.15673/fst.v12il.836 (Web of Science Core Collection)
- Tkachenko N.А., Chagarovskyi O.P., Dets N.O., Sevastyanova E.V., Lanzhenko L.O. (2017). «Living» and «probiotic» cosmetics: modern view and defenitions. // Food Science and Technology. № 4. Р. 42–52. https://doi.org/10.15673/fst.v11i1.303 (Web of Science Core Collection)
- Ibraimova S., Uazhanova R., Mardar M., Serikbaeva A., Tkachenko N., & Zhygunov D. (2020). Development of recipe composition of bread with the inclusion of juniper using mathematical modeling and assessment of its quality. // Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 6/11 (108), 6–16. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2020.219020 (Scopus)
- Serikbaeva A., Tnymbaeva B., Mardar M., Tkachenko N., Ibraimova S., Uazhanova R. (2021). Determining optimal process parameters for sprouting buckwheat as a base for a food seasoning of improved quality. // Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 4/11(112), 6–16. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2021.237369 (Scopus)
- Nekrasov P.О., Tkachenko N.A., Nekrasov О.P., Gudz О.M., Berezka T.O., Molchenko S.M. (2021). Oxidization resistance and sorption properties of oleogels as new-generation fatty systems. // Voprosy khimii i khimicheskoi tekhnologii, 4, 89-95. DOI: 10.32434/0321-4095-2021-137-4-89-95 (Scopus)
- Optimization of parameters of fermentolysis of proteins in the composition of serum-protein concentrate / N. Tkachenko, L. Lanzhenko, D. Skripnichenko, N. Kuprina, A.Hanicheva / Food science and technology. – 2018. – Vol. 12, Issue 4, December. – P. 18-24. (Web of Science Core Collection)
- Kopiiko, A., Tkachenko, N., Mardar, M., & Honcharov, D. (2021). Modeling of fatty acid composition of combined food products. // Technology Audit and Production Reserves, 3/3(59), 27–33. https://doi.org/10.15587/2706-5448.2021.235246 (фахове видання)
- Honcharov, D., Tkachenko, N., & Nikolaieva, V. (2021). Development of fermentation parameters of milk-fat mixtures in the production of sour cream product with phytosterols. // Technology Audit and Production Reserves, 4/3(60), 37–41. https://doi.org/10.15587/2706-5448.2021.237443 (фахове видання)
- Ткаченко Н.А., Українцева Ю.С., Авершина А.С., Павленко О.Т. (2017). Термостатний спосіб виробництва – гарантія тривалого зберігання паст білкових дитячого харчування. // Вісник НТУ «ХПІ». № 32 (1254). С. 123–132. DOI: 10.20998/2413-4295.2017.32.20 (фахове видання)
- Ткаченко Н.А., Ізбаш Є.О., Копійко А.В., Рамазашвілі Г.Р. (2018). Нові комбіновані продукти з радіопротекторними властивостями і збалансованим хімічним складом для військовослужбовців: перспективи виробництва. // Наук. праці ОНАХТ, Вип. 81. Т.2. Одеса: ОНАХТ. С. 76–86. DOI https://doi.org/10. (фахове видання)
- Параметри отримання екстрактів Echinacea purpurea та Echinacea pallida для харчових та косметичних продуктів / Ткаченко Н.А. та ін. // Вчені записки ТНУ ім. В.І. Вернадського. Серія: Технічні науки. 2018. Т. 29(68), № 2. С. 251-258. (фахове видання)
- Tkachenko N., Vikul S., Pambuk S. (2019). Modeling of probiotic gel shampoo recipes with vegetable extracts and marketing analysis of their market promotion. // Technology audit and production reserves. 4/3(48), Р. 4–11. DOI: 10.15587/2312-8372.2019.180423 (фахове видання)
- Ткаченко Н.А., Вікуль С.І, Севастьянова О.В., Кручек О.А., Гончарук Я.А. (2018). Оптимізація складу тоніка з пробіотиками для сухої шкір. // Наук. праці ОНАХТ. Вип. 81. Т.2. Одеса: ОНАХТ. С. 104–118. DOI: https://doi.org/10.15673/swonaft.v81i2.909 (фахове видання)
- Tkachenko N., Vikul S., Sevastyanova E., Dets N., Honcharuk Ya. (2017). Substantiation of the composition of probiotic cosmetic products for the toning of oily skin. // Technology audit and production reserves. № 6/3(38). Р. 9–17. DOI: 10.15587/2312-8372.2017.119392 (фахове видання)
- Ткаченко Н.А., Чагаровський О.П., Ізбаш Є.О., Котляр Є.О., Ганічева А.Ю. (2017). Новітні інгредієнти для натуральної косметики на основі молочної сироватки. // Наук. праці ОНАХТ. Вип. 81. Т.2. Одеса: ОНАХТ. С.92–101. (фахове видання)
Патенти:
- Патент на винахід № 115812 Україна, МПК А23L 27/60 (2016.01), А23L 33/10 (2016.01), А23L 33/20 (2016.01) Спосіб виробництва низькокалорійного майонезу. Н.А. Ткаченко, Т.В. Маковська. – № а 2016 00080; заявл. 04.01.2016; опубл. 26.12.2017, Бюл. 24. – 8 с.
- Патент на корисну модель № 123830 Україна, МПК (2018.01) A23C 9/00, A23C 21/00 Композиція інгредієнтів для виробництва пробіотичного молочно-рисового йогуртового напою зі збалансованим хімічним складом. Н.А. Ткаченко, А.В. Копійко, О.П. Чагаровський, Є.О. Ізбаш. – № u 2018 09344; заяв. 25.09.2017; опубл. 12.03.2018, бюл. № 5. – 10 с.
- Патент на корисну модель № 123828 Україна, МПК (2018.01) A23C 9/00, A23C 21/00 Спосіб виробництва пробіотичного молочно-рисового йогуртового напою зі збалансованим хімічним складом. Н.А. Ткаченко, А.В. Копійко, О.П. Чагаровський, Є.О. Ізбаш. – u 2018 09342; заяв. 25.09.2017; опубл. 12.03.2018, бюл. № 5. – 10 с.
- Патент на корисну модель № 123829 Україна, МПК (2018.01) A23C 9/00, A23C 21/00 Композиція інгредієнтів для приготування комбінованого біфідовмісного йогуртового напою. Н.А. Ткаченко, Г.Р. Рамазашвілі, О.А. Кручек. – u 2018 09343; заяв. 25.09.2017; опубл. 12.03.2018, бюл. № 5. – 5 с.
- Патент на корисну модель № 124500 Україна, МПК (2006.01) А23С 19/032, А23С 19/06, А23С 19/068 Спосіб виробництва м’якого сиру з пробіотичними властивостями. Н.А. Ткаченко, Д.М. Скрипніченко. – u 201711012; заяв. 10.11.2017; опубл. 10.04.2018, бюл. №7. – 7 с.
- Патент на корисну модель № 124501 Україна, МПК (2006.01) А23С 19/032, А23С 19/06, А23С 19/068. Спосіб виробництва м’якого сиру з пробіотичними властивостями. Д.М. Скрипніченко, Н.А. Ткаченко. – u201711013; заяв. 10.11.2017; опубл. 10.04.2018, бюл. № 7. – 7 с.
- Патент на корисну модель № 127525 Україна, МПК (2006.01) А23С 19/032. Спосіб виробництва сиру кисломолочного зниженої енергоцінності з пробіотичними властивостями. Н.А. Ткаченко, С.О. Окуневська, Ю.В. Назаренко, Л.М. Кітченко. u 2018 01434; заяв. 14.02.2018; опубл. 10.08.2018, бюл. № 15. – 3 с.
- Патент на корисну модель № 127524 Україна, МПК (2006.01) А23С 19/032. Спосіб виробництва сиркового десерту зниженої енергоцінності. Н.А. Ткаченко, С.О. Окуневська, Ю.В. Назаренко, Л.М. Кітченко.– u 2018 01431; заяв. 14.02.2018; опубл. 10.08.2018, бюл. № 15. – 5 с.
Тези наукових та науково-практичних конференцій:
- Ткаченко Н. А., Антонюк Т. А., Гуляєва А. Ю. Інноваційна технологія білкового десерту для реабілітації військовослужбовців // Сучасні технології у тваринництві та рибництві: навколишнє середовище – виробництво продукції – екологічні проблеми: збірник матеріалів 76-ої Всеукраїнської науково-практичної конференції К.: НУБіП України, C. 223–225.
- Гуляєва А.Ю., Ткаченко Н.А. Інноваційна технологія переробки молока у комбіновані біфідо-десерти // Сучасні підходи гарантування безпечності та якості продуктів тваринництва: матеріали Міжнародної науково-практичної конференції НПП та молодих науковців (Одеса, 06-07 грудня 2022 р.) / Одеський державний аграрний університет. Навчально-науковий інститут біотехнологій та аквакультури. Одеса, 2022. С. 181–184.
- Клименко О.Г., Ткаченко Н.А. Імуноферментний аналіз при дослідженні якості та безпечності молока та молочних продуктів // Сучасні підходи гарантування безпечності та якості продуктів тваринництва: матеріали Міжнародної науково-практичної конференції НПП та молодих науковців (Одеса, 06-07 грудня 2022 р.) / Одеський державний аграрний університет. Навчально-науковий інститут біотехнологій та аквакультури. Одеса, 2022. С. 208–210.
- Ткаченко Н. А. Модульні міні-підприємства з виробництва ферментованих біфідо-продуктів для реабілітації військовослужбовців ЗСУ // Збірник тез доповідей 82 наукової конференції викладачів університету 26 – 29 квітня 2022 р. Одеса: ОНТУ, 2022. С. 101–104.
- Ткаченко Н.А., Чагаровський О.П., Клименко О.Г. сир сулугуні з фенугреком – перспективи виробництва в україні // Збірник тез доповідей 82 наукової конференції викладачів університету 26 – 29 квітня 2022 р. Одеса: ОНТУ, 2022. С. 107–109.
- Ткаченко Н.А., Чагаровський О.П., Подолян З.С. Математичне моделювання складу йогуртового десерту для харчування дівчат-спортсменів // Збірник тез доповідей 82 наукової конференції викладачів університету 26 – 29 квітня 2022 р. Одеса: ОНТУ, 2022. С. 104–106.
- Ткаченко Н.А.,Чагаровський О.П., Севастьянова О.В., Маковська Т.В. Інноваційні технології переробки молока у біфідовмісні питні напої // Проблеми виробництва і переробки продовольчої сировини та якість і безпечність харчових продуктів : збірник наукових праць міжнар. наук.-практ. конф., 13-14 травня 2021 р. м. Житомир: Поліський національний університет, 2021. С. 146.
- Маковська Т.В., Севастьянова О.В., Ткаченко Н.А. Радіаційна обробка продукції тваринництва // Проблеми виробництва і переробки продовольчої сировини та якість і безпечність харчових продуктів : збірник наукових праць міжнар. наук.-практ. конф., 13-14 травня 2021 р. м. Житомир: Поліський національний університет, 2021. С. 75.
- Севастьянова О.В., Ткаченко Н.А., Маковська Т.В. Біологія лактації залежно від фізіології та морфології організму тварин // Проблеми виробництва і переробки продовольчої сировини та якість і безпечність харчових продуктів : збірник наукових праць міжнар. наук.-практ. конф., 13-14 травня 2021 р. м. Житомир: Поліський національний університет, 2021. С. 118.
- Ткаченко Н.А., Чагаровський О.П., Севастьянова О.В. Зміна хімічного складу молочної сировини при гідролізі молочного цукру для одержання десертів // Збірник тез доповідей 81-ї наукової конференції викладачів академії, Одеса, 27–30 квіт. 2021 р. / Одес. нац. акад. харч. технологій ; під заг. ред. Б. В. Єгорова. Одеса : ОНАХТ, 2021. С. 81–83.
- Севастьянова О.В., Ткаченко Н.А., Маковська Т.В. Інноваційні технології переробки молока у продукти спеціального призначення // Збірник тез доповідей 81-ї наукової конференції викладачів академії, Одеса, 27–30 квіт. 2021 р. / Одес. нац. акад. харч. технологій ; під заг. ред. Б. В. Єгорова. Одеса : ОНАХТ, 2021. С. 79–81.
- Ткаченко Н., Чагаровський О., Севастьянова О., Білінський О. Масло Шоколадне з синбіотиками – новий функціональний продукт // Матеріали 87 Міжнародної наукової конференції молодих учених, аспірантів і студентів “Наукові здобутки молоді – вирішенню проблем харчування людства у XXI столітті”, 15–16 квітня 2021 р. Київ: НУХТ. Ч.1. С. 308.
- Ткаченко Н., Чагаровський О., Казюк Г., Сіденко Г. Інноваційна технологія переробки молочної сироватки у біфідовмісні десерти // Матеріали 87 Міжнародної наукової конференції молодих учених, аспірантів і студентів “Наукові здобутки молоді – вирішенню проблем харчування людства у XXI столітті”, 15–16 квітня 2021 р. Київ: НУХТ. Ч.1. С. 309.
- Ткаченко Н., Копійко А. Обґрунтування терміну зберігання комбінованих десертів з радіопротекторними властивостями для військовослужбовців // Матеріали 87 Міжнародної наукової конференції молодих учених, аспірантів і студентів “Наукові здобутки молоді – вирішенню проблем харчування людства у XXI столітті”, 15–16 квітня 2021 р. Київ: НУХТ. Ч.1. С. 310.
- Ткаченко, Н.А. Використання борошна спельти у виробництві комбінованих харчових продуктів зі збалансованим хімічним складом / Н. А. Ткаченко, І.О. Климентьєва // Зб. тез. доп. 78-ї наук. конф. викл. акад., Одеса, 23–27 квіт. 2018 р. / Одес. нац. акад. харч. технологій ; під заг. ред. Б. В. Єгорова. Одеса, 2018. С. 107-109.
Доцент Скрипніченко Дмитро Михайлович
Комплекс навчально-методичного забезпечення з дисциплін кафедри: «Стандартизація, метрологія та сертифікація», «Стандартизація, облік і звітність у виробництві та переробці продукції тваринництва», “Генотипи ссавців у формуванні якості молока”, “Ветеринарно-санітарна та технологічна експертиза м’ясних і молочних продуктів”.
Наукові публікації в періодичних виданнях
- Optimization of parameters of fermentolysis of proteins in the composition of serum-protein concentrate / N. Tkachenko, L. Lanzhenko, D. Skripnichenko, N. Kuprina, A.Hanicheva / Food science and technology. 2018. Vol. 12, Issue 4, December. P. 18-24. (Web of Science)
- Скрипніченко Д.М. Обгрунтування раціональної концентрації кальцій хлориду в технології м’яких пробіотичних сирів / Скрипніченко Д.М., Дец Н.О., Ланженко Л.О. // Вчені записки ТНУ ім. В.І. Вернадського. Серія: Технічні науки. 2018. Т. 29(68), № 2. С. 279-283.
- Дослідження способів отримання та сушіння харчового казеїну / Д. М. Скрипніченко [та ін.] // Вчені записки Таврійського національного університету ім. В.І. Вернадського. Серія: Технічні науки. 2019. Т. 30(69). № 2. С. 176-181.
- Скрипніченко Д.М. Розробка технології сироваткових напоїв спортивного призначення / Д.М. Скрипніченко, В.О. Казюк, О.М. Безземельний // Вчені записки Таврійського національного університету ім. В.І. Вернадського. Серія: Технічні науки. – 2019. – Т. 30(69). – № 4. – С. 122-127.
- Скрипніченко, Д., Дец, Н., Ланженко, Л. (2020). Обґрунтування вибору сировинних інгредієнтів при виробництві сиркового десерту з наповнювачами. Scientific Works, 84(2), 10-16. https://doi.org/10.15673/swonaft.v2i84.1881
Тези наукових та науково-практичних конференцій:
- Сироватковий напій для здорового харчування / Л.О. Ланженко, Д.М. Скрипніченко, М.С. Сагієнко // Збірник матеріалів XI Всеукраїнської науково-практичної конференції молодих учених та студентів з міжнародною участю “Проблеми формування здорового способу життя у молоді», 4-6 жовтня 2018 р. – О.: ОНАХТ, 2018. – С. 129-130.
- Морозиво оздоровчого призначення / Н.О. Дец, Д.М. Скрипніченко, В.В. Кравчук // Збірник матеріалів XI Всеукраїнської науково-практичної конференції молодих учених та студентів з міжнародною участю “Проблеми формування здорового способу життя у молоді», 4-6 жовтня 2018 р. – О.: ОНАХТ, 2018. – С. 123-124.
- Оцінка якості туалетного мила з рослинними добавками / Д.М. Скрипнічено, Н.О. Дец, Л.О. Ланженко // Збірник тез доповідей VІІ Міжнародної конференції студентів, аспірантів та молодих вчених з хімії та хімічної технології, 11-13 квітня 2018р. – К.: КПІ ім. І. Сікорського, 2018. – С. 227.
- Пряні трави для виробництва плавлених сирів / Л.О. Ланженко, Н.О., Дец, Д.М. Скрипніченко, С.І. Трибрат // 84 міжнародна наукова конференція молодих учених, аспірантів і студентів – «Наукові здобутки молоді–вирішенню проблем харчування людства у XXI столітті», 23-24 квітня, 2018 р. – Київ: НУХТ. – С. 394.
- Стан, проблеми та перспективи розвитку тваринництва в Україні / Д.М. Скрипніченко // Збірник тез доповідей 78 Наукової конференції науково-педагогічного складу академії», 23-27 квітня 2018 р. – О.: ОНАХТ, 2018. – С. 100-101.
- Стан та перспективи розвитку кадрового потенціалу в закладах вищої освіти / Д.М. Скрипніченко, І.О. Климентьєва // Збірник тез доповідей 49 Методичної конференції ОНАХТ «Забезпечення якості вищої освіти», 11-13 квітня 2018 р. – О.: ОНАХТ, 2018. – С. 155-157.
- The technology of receiving and drying of a food casein / Skrypnichenko D, Lanzhenko L. / International scientific conference Scientific development of new eastern Europe, Riga, – 2019, April 6. – Riga, 2019. – Р. 145-148. (Міжнародна конференція Scientific development of new eastern Europe, Riga, Latvia, April 6, 2019)
- Розробка технології сироваткового напою з підвищеною біологічною цінністю / Скрипніченко Д.М., Кручек О.А. // Збірник тез доповідей 79 Наукової конференції науково-педагогічного складу академії», 16-19 квітня 2019 р. – О.: ОНАХТ, 2019. – С. 11.
- Розробка сироваткових напоїв для спортсменів з використанням ізоляту сироваткового білка / Скрипніченко Д.М., Дец Н.О., Кручек О.А., Ланженко Л.О. // Збірник тез доповідей 80 Наукової конференції науково-педагогічного складу академії», 07-08 квітня 2020 р. – О.: ОНАХТ, 2020. – С. 105-107.
- Выбор молочного сырья для производства моцареллы / Л.А. Ланженко, Н.А. Дец, Д.М. Скрипниченко, Т.А. Загородняя, Р.Ц. Яросинская // Материалы ХІІІ Международной научно-технической конференции, Могилев, 23-24 апреля 2020 г. – Могилев, 2020 – С. 334-335.
- Застосування Smart-технологій у навчальному процесі / І.О. Климентьєва, Н.А. Ткаченко, Д.М. Скрипніченко, // Збірник тез доповідей ІІ Всеукраїнської науково-методичної конференції ОНАХТ «Забезпечення якості вищої освіти», 08-10 квітня 2020 р. – О.: ОНАХТ, 2020. – С. 255-257.
- Встановлення граничного терміну зберігання сиркового десерту з додаванням меду та волоських горіхів / Д.М. Скрипніченко, І.О. Климентьєва // Abstracts of 1st International scientific and practical conference «MODERN SCIENCE: PROBLEMS AND INNOVATIONS», 5-7 April 2020. – Stockholm, Sweden, 2020 – С. 261-267. (Отримання сертифікату про участь)
- Показники якості морозива діабетичного призначення / Скрипніченко Д.М., Чоботар Л.О. // Збірник матеріалів XІІI Всеукраїнської науково-практичної конференції молодих учених та студентів з міжнародною участю “Проблеми формування здорового способу життя у молоді», 1-3 жовтня 2020 р. – О.: ОНАХТ, 2020. – С. 78-80.
- Вплив кормів та умов годування на вміст жиру в молоці корів / І.О. Климентьєва, Д.М. Скрипніченко // Збірник тез доповідей 81 Наукової конференції науково-педагогічного складу академії», 27-30 квітня 2021 р. – О.: ОНАХТ, 2021. – С. 91-93.
- Вплив генотипу і середовища на продуктивність молочної великої рогатої худоби / Д.М. Скрипніченко, Л.О. Ланженко, І.О. Климентьєва, С.К. Скрипніченко // Збірник тез доповідей 81 Наукової конференції науково-педагогічного складу академії», 27-30 квітня 2021 р. – О.: ОНАХТ, 2021. – С. 83-84.
- Технологічна експертиза процесу гідролізу молока / Л.О. Ланженко, Н.О. Дец, Д.М. Скрипніченко, Р.Ц. Яросинська // Збірник тез доповідей 81 Наукової конференції науково-педагогічного складу академії», 27-30 квітня 2021 р. – О.: ОНАХТ, 2021. – С. 93-95.
- Особливості дисципліни «Стандартизація, облік і звітність у виробництві та переробці продукції тваринництва» / Д.М. Скрипніченко, О.А. Кручек, І.О. Климентьєва, С.К. Скрипніченко // Збірник тез доповідей ІІІ Всеукраїнської науково-методичної конференції ОНАХТ «Забезпечення якості вищої освіти: Підвищення ефективності використання інформаційних технологій у здійсненні освітнього процесу», 14-16 квітня 2021 р. – О.: ОНАХТ, 2021. – С. 400-402. (Є сертифікат учасника конференції)
- Дистанційне навчання в екстремальних умовах/ І.О. Климентьєва, Д.М. Скрипніченко // Збірник тез доповідей ІІІ Всеукраїнської науково-методичної конференції ОНАХТ «Забезпечення якості вищої освіти: Підвищення ефективності використання інформаційних технологій у здійсненні освітнього процесу», 14-16 квітня 2021 р. – О.: ОНАХТ, 2021. – С. 274-276.
- Системність та систематичність документування інформації – запорука відповідності стандартам менеджменту якості / О.А. Кручек, О.В. Аксюта, Д.М. Скрипніченко // Збірник тез доповідей ІІІ Всеукраїнської науково-методичної конференції ОНАХТ «Забезпечення якості вищої освіти: Підвищення ефективності використання інформаційних технологій у здійсненні освітнього процесу», 14-16 квітня 2021 р. – О.: ОНАХТ, 2021. – С. 186-188.
- Стан, проблеми та перспективи розвитку великої рогатої худоби в Україні / Д.М. Скрипніченко, С.К. Скрипніченко // Збірник тез доповідей Х Міжнародної науково-практичної он-лайн конференції вчених, аспірантів і студентів, 22-23 квітня 2021 р. – К.: НУБіПУ, 2021. – С. 96-97.
- Стандартизація та безпека молока-сировини / Д.М. Скрипніченко, С.К. Скрипніченко // Збірник тез доповідей ІІІ Міжнародної науково-практичної конференції «Проблеми виробництва і переробки продовольчої сировини та якість і безпечність харчових продуктів», 13-14 травня 2021 р. – Ж.: ПНУ, 2021. – С. 125-129. (Є сертифікат учасника конференції)
- Обгрунтування режимів термомеханічної обробки плавленого сиру, збагаченого рослинною сировиною / Н.О., Дец, Л.О. Ланженко, Д.М. Скрипніченко // 87 міжнародна наукова конференція молодих учених, аспірантів і студентів – «Наукові здобутки молоді–вирішенню проблем харчування людства у XXI столітті», 15-16 квітня, 2021 р. – Київ: НУХТ. – С. 307.
- Скрипніченко Д.М. Особливості хімічного складу овечого молока для переробки на сири / Матеріали V Міжнародної науково-практичної конференції «Теорія і практика розвитку вівчарства України в умовах євроінтеграції», 20-21 травня 2021 р. – Д.: ДДАЕУ, 2021. – С. 128-130.
- Комбінований молочний продукт функціонального призначення / Скрипніченко Д.М., Вітязь В.А. // Збірник матеріалів XІV Всеукраїнської науково-практичної конференції молодих учених та студентів з міжнародною участю “Проблеми формування здорового способу життя у молоді», 7-9 жовтня 2021 р. – О.: ОНАХТ, 2021. – С. 117-119.
- Дослідження процесів виготовлення ліпосом та ламелярної емульсії для anti-age косметичних засобів по догляду за шкірою обличчя / Н.О. Дец, Л.О. Ланженко, Д.М. Скрипніченко, Н.А. Сіренко // Збірник тез доповідей 82 Наукової конференції науково-педагогічного складу академії», 26-29 квітня 2022 р. – О.: ОНАХТ, 2022. – С. 115-117.
- Особливості підготовки та внесення насіння чіа при виробництві сиру маскарпоне/ Д.М. Скрипніченко, Л.О. Ланженко, С.К. Скрипніченко // Збірник тез доповідей 82 Наукової конференції науково-педагогічного складу академії», 26-29 квітня 2022 р. – О.: ОНАХТ, 2022. – С. 99-101.
- Розвиток вищої освіти у воєнний час / Л.О. Ланженко, Н.О. Дец, Д.М. Скрипніченко // Збірник тез доповідей ІV Всеукраїнської науково-методичної конференції ОНАХТ «Забезпечення якості вищої освіти: Удосконалення дистанційного контролю знань та навчальної документації», 13-15 квітня 2022 р. – О.: ОНАХТ, 2022. – С. 301-303. (Є сертифікат учасника конференції)
- Аналіз впливу кількості соматичних клітин у молоці-сировині при виробництві мʼякого сиру моцарелла / Д.М. Скрипніченко, О.Г. Клименко, Д.В. Федорчук // Збірник тез доповідей 76-ої науково-практичної конференції вчених, аспірантів і студентів «СУЧАСНІ ТЕХНОЛОГІЇ У ТВАРИННИЦТВІ ТА РИБНИЦТВІ: НАВКОЛИШНЄ СЕРЕДОВИЩЕ – ВИРОБНИЦТВО ПРОДУКЦІЇ – ЕКОЛОГІЧНІ ПРОБЛЕМИ», 18-19 травня 2022 р. – К.: НУБіПУ, 2022. – С. 200-202.
- ВПЛИВ ЗООТЕХНІЧНИХ ФАКТОРІВ НА ПРОДУКТИВНІСТЬ ТА СКЛАД МОЛОКА-СИРОВИНИ / Ланженко Л. О., Дец Н. О., Скрипніченко Д. М., Чумаченко Д. С., Фомін І. П. // Збірник тез доповідей 76-ої науково-практичної конференції вчених, аспірантів і студентів «СУЧАСНІ ТЕХНОЛОГІЇ У ТВАРИННИЦТВІ ТА РИБНИЦТВІ: НАВКОЛИШНЄ СЕРЕДОВИЩЕ – ВИРОБНИЦТВО ПРОДУКЦІЇ – ЕКОЛОГІЧНІ ПРОБЛЕМИ», 18-19 травня 2022 р. – К.: НУБіПУ, 2022. – С. 187-188.
- Переробка молочної сировиниу сироватковий продукт з пластичною консистенцією / О.Б. Чабанова, А.А. Трубнікова, Д.М. Скрипніченко // X International scientific and practical conference «INNOVATIONS AND PROSPECTS OF WORLD SCIENCE», 25-27 May 2022. – Vancouver, 2022 – С. 309-313. (Отримання сертифікату про участь).
- ВПЛИВ МОЛОКА-СИРОВИНИ ВРХ НА ФОРМУВАННЯ ПОКАЗНИКІВ ЯКОСТІ М’ЯКОГО СИРУ «МОЦАРЕЛЛА» / студент СВО «Магістр» ф-ту ТтаВБ Скрипніченко Д.М., НУБіП, м. Київ, науковий керівник – к.с-г.н., доц. Антонюк Т.А // Збірник XVІІІ Всеукраїнської наукової ZOOM-конференції студентів з розділу «Харчові технології» та Наукової конференції здобувачів вищої освіти», 11-13 травня 2022 р. – О.: ОНТУ, 2022. – С.64-66.
- ОРГАНОЛЕПТИЧНА ОЦІНКА ЯКОСТІ МʼЯКИХ СИРІВ З ПРОБІОТИЧНИМИ ВЛАСТИВОСТЯМИ / Скрипніченко Д.М., Скрипніченко С.К., Ткаченко Т.А. // Збірник тез доповідей Міжнародної науково-практичної конференції [«Технології харчових продуктів і комбікормів»], (Одеса, 20-23 вересня 2022 р.) /Одеськ. нац. технол. ун-тет. – Одеса: ОНТУ, 2022. – с. 47-48.
- ВИРОБНИЦТВО Й ПЕРЕРОБКА МОЛОКА В УКРАЇНІ ТА СВІТІ / Скрипніченко Д.М., Скрипніченко С.К., Федорчук Д.В. // Збірник матеріалів Міжнародної науково-практичної конференції НПП та молодих науковців: «Сучасні підходи гарантування безпечності та якості продуктів тваринництва», 06-07 грудня 2022 р. – О.: ОДАУ, 2022. – С. 81-84.
Патенти
- Патент на корисну модель № 124500 «Спосіб виробництва м’якого сиру з пробіотичними властивостями»; зареєстровано в ДРПУ 10.04.2018р. Автори: Ткаченко Н.А., Скрипніченко Д.М. №124500 Україна, МПК (2006.01) А23С 19/032, А23С 19/06, А23С 19/068, власники Одес. нац. акад. харч. Технологій, Скрипніченко Д.М. – № u201711012; заяв. 10.11.2017; опубл. 10.04.2018, бюл. №7.
- Патент на корисну модель № 124501 «Спосіб виробництва м’якого сиру з пробіотичними властивостями»; зареєстровано в ДРПУ 10.04.2018р. Автори: Ткаченко Н.А., Скрипніченко Д.М. № 124501 Україна, МПК (2006.01) А23С 19/032, А23С 19/06, А23С 19/068, власники Одес. нац. акад. харч. Технологій, Скрипніченко Д.М. – № u201711013; заяв. 10.11.2017; опубл. 10.04.2018, бюл. №7.
Навчальний посібник Ткаченко Н.А., Ланженко Л.О., Дец Н.О., Севастьянова О.В., Скрипніченко Д.М. Технологічні аспекти виробництва косметичних емульсій і кремів: навч. пос. для студ. вищих навч. закладів. Одеса: ОНАХТ, 2018. 151 с. URL: http://tm.ontu.edu.ua/wp-content/uploads/2018/11/Технологічні-аспекти-виробнитцва-косметичних-емульсій-і-кремів.pdf (дата звернення: 10.11.2018 р.). (рекомендований Вченою радою ОНАХТ)
Доцент Кручек Оксана Анатоліївна
Комплекс навчально-методичного забезпечення з дисциплін кафедри: «Мікробіологія галузі», «Безпечність у виробництві та переробці молока»
Підручники
1. Ветеринарно-санітарна та технологічна експертиза молока: навчальний посібник для студентів вищих навчальних закладів [Текст] / Н.А. Ткаченко, О.П. Чагаровський, Н.О. Дец, Л.О. Ланженко, О.А. Кручек (за загальною редакцією Н.А. Ткаченко). – Рівне: «Овід», 2018. – 235 с. (власний внесок – 20%).
2. Ткаченко Н.А., Дец Н.О., Ланженко Л.О., Кручек О.А., Севастьянова О.В. Косметичні продукти: асортимент, компоненти, технології: навчальний посібник для студентів вищих навчальних закладів. Одеса: ОНАХТ, 2018. 231 с. URL: http://tm.ontu.edu.ua/wp-content/uploads/2018/11/Косметичні-продукти-асортимент-компоненти-технології.pdf (дата звернення: 10.11.2018 р.) (власний внесок – 20 %) (рекомендований Вченою радою ОНАХТ).
Публікації у періодичних наукових виданнях
- DEVELOPMENT OF NEW FOOD PRODUCTS BASED ON THE KANO’S THEORY OF ATTRACTIVE QUALITY Maryna Mardar, Dmytro Zhygunov, Larisa Agunova, Oksana Kruchek JCR. 2020; 7(19): 5057-5064.
- TECHNOLOGY OF A COSMETIC LOTION BASED ON HYDROALCOHOLIC EXTRACT FROM CRUSHED GRAPE SEEDS / Ye. Kotliar, S. Vikul, E. Sevastyanova, N. Dets, O. Kruchek // Наукові праці Національного університету харчових технологій № 5, Т. 26. – Київ НУХТ., 2020. – С. 156-169.
- Ланженко Л. О., Дец Н. О., Кручек О. А., Ізбаш Є. О. Вибір жирових і рослинних компонентів для виробництва комбінованого морозива // Вісник аграрної науки Причорномор’я. 2020. Вип. 1 (105). С. 87-93.
- Аналіз безпечності косметичних засобів шляхом біотестування / Л. О. Ланженко, Н. О. Дец, О. А. Кручек, А. А. Іващенко, А. О. Кладницька // Dynamics of the development of world science : abstr. of V Intern. Scientific and Practical Conf., Vancouver (Canada), 22–24 Jan. 2020. – Vancouver, 2020. – Р. 674–678.
- Ткаченко, Н. А., Вікуль, С. І., Севастьянова, О. В., Кручек, О. А., & Гончарук, Я. А. (2018). ОПТИМІЗАЦІЯ СКЛАДУ ТОНІКА З ПРОБІОТИКАМИ ДЛЯ СУХОЇ ШКІРИ. Scientific Works, 81(2).
- Дец, Н. О., Ланженко, Л. О., Кручек, О. А., Дюдіна, І. А., & Скрипніченко, Д. М. (2018). ЕКСТРАКТИ FRUCTUS ROSAE ЯК ФІТОСИРОВИНА ДЛЯ ВИРОБНИЦТВА КОСМЕТИЧНИХ ПРОДУКТІВ. Scientific Works, 81(2).
Патенти та свідоцтва
- Свідотство про реєстрацію авторського права на твір № 97638 від 21.05.2020 Книга «Мікробіологія харчових виробництв».
- Патент України № 135626 «Композиція інгредієнтів для виробництва кисломолочного сиру для дітей віком від одного до трьох років», автори Кручек О.А. та ін., опубл. 10.07.2019, бюл.№ 13.
- Патент 123829 «Композиція інгредієнтів для приготування комбінованого біфідовмісного йогуртового напою» автори Кручек О.А. та ін., опубл.12.03.2018, бюл.№ 5 .
- Патент 124363 «Спосіб виробництва біфідовмісного йогуртового напою зі спельтою» автори Кручек О.А. та ін., опубл. 10.04.2018, бюл.№ 7.
Апробаційні та науково-популярні
- Мікробіологічний моніторинг – запорука отримання якісних та безпечних молочних продуктів для дитячого харчування/ Левчук І.В., Соловей І.М., Кручек О.А., Шеманська Є.І. // Матеріали ІІ міжнародної науково-практичної мультидисциплінарної конференції «ЗДОРОВЕ ХАРЧУВАННЯ ВІД ДИТИНСТВА ДО ДОВГОЛІТТЯ: СТАН ТА ПЕРСПЕКТИВИ», 24 листопада 2022 р. К.: НУХТ, 2022. 88 с. С.87-88.
- Кручек О. А. Шляхи зменшення кількості соматичних клітин при отриманні молока-сировини / О. А. Кручек, Н. О. Дец // Збірник тез доповідей 81-ї наукової конференції викладачів академії, Одеса, 27–30 квіт. 2021 р. / Одес. нац. акад. харч. технологій ; під заг. ред. Б. В. Єгорова. – Одеса : ОНАХТ, 2021. – С. 95–97.
- Особливості дисципліни «Стандартизація, облік і звітність у виробництві та переробці продукції тваринництва» / Д. М. Скрипніченко, О. А. Кручек, І. О. Климентьєва, С. К. Скрипніченко // Забезпечення якості вищої освіти: підвищення ефективності використання інформаційних технологій у здійсненні освітнього процесу : зб. матеріалів ІІІ Всеукр. наук.-метод. конф., Одеса, 14–16 квіт. 2021 р. / Одес. нац. акад. харч. технологій ; під заг. ред. Б. В. Єгорова. – Одеса, 2021. – С. 400–402.
- Дослідження впливу антиоксидантів зеленої кави на окислювальні процеси в спредах / Н. О. Дец, Л. О. Ланженко, О. А. Кручек, О. Г. Клименко // Зб. тез доп. 80-ї наук. конф. викл. акад., Одеса, 7–8 трав. 2020 р. / Одес. нац. акад. харч. технологій ; під заг. ред. Б. В. Єгорова. – Одеса : ОНАХТ, 2020. – С. 115–116.
- Розробка сироваткових напоїв для спортсменів з використанням ізоляту сироваткового білка / Д. М. Скрипніченко, Н. О. Дец, О. А. Кручек, Л. О. Ланженко // Зб. тез доп. 80-ї наук. конф. викл. акад., Одеса, 7–8 трав. 2020 р. / Одес. нац. акад. харч. технологій ; під заг. ред. Б. В. Єгорова. – Одеса : ОНАХТ, 2020. – С. 105–107.
- Скрипніченко Д. М. Розробка технології сироваткового напою з підвищеною біологічною цінністю / Д. М. Скрипніченко, О. А. Кручек // Зб. тез доп. 79-ї наук. конф. викл. акад., Одеса, 16–19 квіт. 2019 р. / Одес. нац. акад. харч. технологій ; під заг. ред. Б. В. Єгорова. – Одеса, 2019. – С. 102–104ю
- Ланженко Л. О. Плавлений сир з підвищеною біологічною цінністю / Л. О. Ланженко, Н. О. Дец, О. А. Кручек // Технології харчових продуктів і комбікормів : зб. тез. доп. Міжнар. наук.-практ. конф., Одеса, 24–29 верес. 2018 р. / Одес. нац. акад. харч. технологій ; під заг. ред. Б. В. Єгорова. – Одеса, 2018. – С. 45–46.
Доцент Чабанова Оксана Борисівна
Розробки по дисципліні «Комплексна переробка вторинної молочної сировини:
Нормативна документація:
Концентрати білкові молочні безлактозні рідкі. ТУ У 15.5-36759161-008:2019. Технічні умови
Концентрати білкові молочні безлактозні рідкі. ТІ до ТУ У 15.5-36759161-008:2019.
Концентрати білкові молочні безлактозні сухі. ТУ У 15.5-36759161-009:2019. Технічні умови
Концентрати білкові молочні безлактозні сухі. ТІ до ТУ У 15.5-36759161-009:2019.
Проєкт нормативної документації:
Морозиво молочне низьколактозне синбіотичне йогуртове. Технічні умови.
Морозиво молочне низьколактозне синбіотичне йогуртове. Технологічна інструкція.
Науково обґрунтовані технології виробництва високоякісних та безпечних безлактозних та низьколактозних молочних продуктів, зокрема:
- Технологія рідких безлактозних білково-ліпідних концентратів маслянки
- Технологія сухих безлактозних білково-ліпідних концентратів маслянки
- Технологія синбіотичного йогуртового низьколактозного морозива,
- Технології безлактозних кисломолочних білкових паст
- Технологія безлактозних молочних збивних десертів.
ПУБЛІКАЦІЇ У ПЕРІОДИЧНИХ НАУКОВИХ ВИДАННЯХ:
- Analysis of a new diafiltration method of cleaning buttermilk from lactose with mineral composition preserved [Теxt] / S. Bondar, A. Trubnikova, O. Chabanova, T. Sharahmatova // Харчова наука та технологія. – 2018. – Т. 12. – №. C. 90-98. DOI:http://dx.doi.org/10.15673/fst.v12i1.83
- Розробка технології низьколактозного морозива на основі безлактозного концентрату маслянки /А.А. Трубнікова, О.Б. Чабанова, Т.Є. Шарахматова, С.М. Бондар, Є.М. Савчак //Вісник Національного технічного університету «ХПІ». Серія: Нові рішення у сучасних технологіях. – 2018. – №. 45 (1321). – С. 214-227.
- Одержання сухого безлактозного білково-ліпідного концентрату маслянки / А.А. Трубнікова, О.Б. Чабанова, С.М. Бондар, Т.Є. Шарахматова, //Вісник НТУ «ХПІ», Серія: Нові рішення в сучасних технологіях. Харків: НТУ «ХПІ», 2019, №. 1, С. 86–99. doi: https://doi.org/10.20998/2413-4295.2019.01.10
- Дослідження мембранного процесу видалення лактози з концентрату маслянки / С.М. Бондар, А.А. Трубнікова, О.Б. Чабанова // Scientific Messenger of LNU of Veterinary Medicine and Biotechnologies. – 2018. – Т. 20. – №. 85. – С. 62-69.
- Повышение эффективности газообмена при аэробной обработке нанофильтрационных продуктов из пахты / С.Н. Бондарь, А.А. Трубникова, О.Б. Чабанова // Вчені записки ТНУ імені В.І. Вернадського. Серія: технічні науки. – 2018. – Том 29 (68). – Ч. 3. – № 1. – С.30-36.
- Grounding and Development of Low-Lactose Biologically Active Milk Ice Cream Formula /A. Trubnikova, O. Chabanova, T. Sharahmatova, S. Bondar, S. Vikul // Path of Science: International Electronic Scientific. Traektoriâ Nauki= Path of Science. 2018. Vol. 4, No 9. P. 3001-3021. DOI 22178/pos.38-7http://pathofscience.org/index.php/ ps/article/view/544
- Математичне моделювання оптимізованої рецептури низьколактозного синбіотичного йогуртового морозива / Трубнікова А.А., Чабанова О.Б., Бондар С.М., Шарахматова Т.Є., Недобійчук Т.В. //Науковий журнал «Тваринництво та технології харчових продуктів», 2020, том 11, №2, с.73-82. Http://dx.doi.org/10.31548/animal2020.02.083
- Котляр, Є., Топчій, О., Чабанова, О., Левчук, І., & Паламарчук, А. (2021). Дослідження якісних показників м’ясних паштетів, збалансованих за жирнокислотним та вітамінним складом. Scientific Works, 2(85), 68-76. https://doi.org/10.15673/swonaft.v2i85.2174
- Бондар С.М., Трубнікова А.А., Чабанова О.Б., Шарахматова Т.Є., Недобійчук Т.В. Застосування нанофільтрації для регулювання властивостей вторинних продуктів переробки тваринної сировини //Вісник аграрної науки Причорномор’я. – 2021. – Вип. 4. – С.66-77. DOI: 10.31521/2313-092X/2021-4(112)
- Analysis of the pectin extraction process at recycling of secondary material resources / Oksana Chabanova, Sergii Bondar, Yevhenii Kotliar, Tatiana Nedobiychuk, Yakiv Verkhivker // Technology audit and production reserves — № 3/3(59), 2021, рр. 34-39. DOI: 10.15587/2706-5448.2021.23527
- Analysis of a new diafiltration method of cleaning buttermilk from lactose with mineral composition preserved [Теxt] / S. Bondar, A. Trubnikova, O. Chabanova, T. Sharahmatova // Харчова наука та технологія. – 2018. – Т. 12. – №. 1. C. 90-98. DOI:http://dx.doi.org/10.15673/fst.v12i1.839
- «Кореляційно-регресійний аналіз рецептурних складових низьколактозного морозива» / Н.П. Худенко, А.А. Трубнікова, О.Б. Чабанова, С.М. Бондар, Т.Є. Шарахматова // Вчені записки ТНУ імені В.І. Вернадського. Серія: технічні науки. – 2019. – Том 30 (69). – № 3. – С. 117-125.
ПАТЕНТИ:
- Патент України № 135282 на корисну модель “Спосіб виробництва низьколактозного морозива”, автори Чабанова О.Б. та ін., опубл. 25.06.19, бюл. № 12/2019.
- Патент України № 135571 на корисну модель “Установка для безперервного одержання молочного безлактозного білково-ліпідного концентрату”, автори Чабанова О.Б. та ін., опубл. 10.07.19, бюл. № 13/2019.
- Патент України № 135572 на корисну модель “Спосіб виробництва м’якого низьколактозного морозива”, автори Чабанова О.Б. та ін, опубл. 10.07.19, бюл. № 13/2019.
- Патент України № 132761 на корисну модель “Суміш для виробництва молочного морозива”, автори Чабанова О.Б. та ін., опубл. 11.03.19, бюл. № 5/2019.
- Патент України № 128530 на корисну модель “Композиція інгредієнтів для приготування напою на основі молочної сироватки”, автори Чабанова О.Б. та ін., опубл. 25.09.18, бюл. № 18.
- Патент України № 137106 на корисну модель “Спосіб безперервного одержання молочного безлактозного білково-ліпідного концентрату”, автори Чабанова О.Б. та ін., опубл. 10.10.19, бюл. № 19/2019.
- Патент України №121171 на винахід “Спосіб безперервного одержання молочного безлактозного білково-ліпідного концентрату та установка для його здійснення”, автори Чабанова О.Б. та ін., опубл. 10.04.20, бюл. № 7/2020.
- Патент України № 123281 на винахід “Спосіб виробництва м’якого низьколактозного морозива”, автори Чабанова О.Б. та ін., опубл. 10.03.2021, Бюл. № 10.
- Патент України № 123328 на винахід “Спосіб виробництва низьколактозного морозива”, автори Чабанова О.Б. та ін., опубл. 17.03.2021, Бюл. № 11.
ТЕЗИ ДОПОВІДЕЙ:
- Наука в Південному регіоні України. Важливі досягнення наукових установ Південного регіону України в галузі фундаментальних, прикладних досліджень та інноваційної діяльності/ Під загальн. ред. ак. НАН України Андронаті С.А– Одеса, вип. ХVІІІ 2020 р., 261 с. (С.185)
- Проблематика забезпечення питною водою підприємств харчової промисловості / Бондар С.М., Чабанова О.Б., Трубнікова А.А. //Всеукраїнська науково-технічна конференція «Актуальні проблеми енергетики та екології» (29–30 вересня 2020), ОНАХТ, 2020. С. 238-240.
- Технологічні аспекти видалення лактози з маслянки / Бондар С.М., Чабанова О.Б., Трубнікова А.А. // The 3rd International scientific and practical conference “European scientific discussions” (February 1-3, 2021) Potere della ragione Editore, Rome, Italy. 2021. Pp. 260-266.
- Розробка ефективного методу утилізації вторинних матеріальних ресурсів переробки молока та фруктів / Сергій Бондар, Оксана Чабанова, Анастасія Трубнікова // I International Scientific and Practical Conference «Problemas y perspectivas de la aplicaci?n de la investigaci?n cient?fica innovadora» (11 de junio de 2021). Panam?, PAN. Pp. 100-101. DOI: https://doi.org/10.36074/logos-11.06.2021.v1.28
- Ресурсоощадна технологічна схема переробки вторинної молочної сировини /Трубнікова А.А., Чабанова О.Б., Бондар С.М., Шарахматова Т.Є. // Збірник тез доповідей 81 наукової конференції викладачів академії. ОНАХТ (27 – 30 квітня 2021). Одеса 2021. С. 85-87.
- Застосування мембранної технології у переробці вторинної молочної сировини /Чабанова О.Б., Бондар С.М., Трубнікова А.А., Котляр Є.О. // Збірник тез доповідей 81 наукової конференції викладачів академії. ОНАХТ (27 – 30 квітня 2021). Одеса 2021. С. 97-99.
- Трубнікова А.А., Чабанова О.Б., Шарахматова Т.Є. Одержання сухого безлактозного білково-ліпідного концентрату маслянки //Збірник тез доповідей 79 наукової конференції викладачів академії. – ОНАХТ. – 2019. – С.105-107.
- Самостійна робота студента – важлива складова навчального процесу / Шарахматова Т.Є., Чабанова О.Б., Кручек О.А., Котляр Є.О. // Зб. тез доп. 49-ої наук.-метод. конф. «Забезпечення якості вищої освіти», Одеса, 11-13 квіт. 2018 р. / Одес. нац. акад. харч. технологій; під заг. ред. Б.В. Єгорова. – Одеса, 2018. – С. 98-99.
- Трубнікова, А.А. Обгрунтування та розробка рецептур безлактозного молочного збивного десерту / А.А. Трубнікова, О.Б. Чабанова, Т.Е. Шарахматова // Міжнародна мультидисциплінарна конференція «Наука і техніка сьогодення: пріоритетні напрямки розвитку України та Польщі». – 19-20 жовтня 2018 р., м. Воломін, Польща
- Діафільтраційне очищення ультрафільтраційного концентрату маслянки від лактози /Бондар С.М., Трубнікова А.А., Чабанова О.Б., Шарахматова Т.Є. // Зб. тез доп. 78 наук. конф. викладачів академії, (Одеса, 23–27 квіт. 2018 р.), Одес. нац. акад. харч. технологій; Одеса, 2018, С. 101–103.
- Дослідження способу виробництва білкових концентратів з соняшникових шротів /Бондар С.М., Чабанова О.Б., Трубнікова А.А. // Зб. тез доп. 80 наук. конф. викладачів академії, (Одеса, 7–8 травня. 2020 р.), Одес. нац. акад. харч. технологій; Одеса, 2020, С. 114–115.
- Розробка технології безлактозних кисломолочних білкових паст /Чабанова О.Б., Шарахматова Т.Є., Ізбаш Є.О. // Зб. тез доп. 80 наук. конф. викладачів академії, (Одеса, 7–8 травня. 2020 р.), Одес. нац. акад. харч. технологій; Одеса, 2020, С. 116–118.
- Розробка технології пектинвмісного сухого продукту з кори дерев хвойних порід / Чабанова О.Б., Ткаченко Н.А., Білобров С.В. // The Xth International scientific and practical conference «MODERN APPROACHES TO THE INTRODUCTION OF SCIENCE INTO PRACTICE» (March30-31,2020). San Francisco, USA 2020. – С.506-509.
- Investigation of the process of ozonation of municipal urban sewage that has undergone biological treatment /Bondar S.,Chabanova O.,Trubnikova A. // The XI th International scientific and practical conference « THEORETICAL FOUNDATIONS OF MODERN SCIENCE AND PRACTICE» (06-07 April 2020) Melbourne, Australia.2020. – Pр. – 19-21.
- Розробка технології безлактозного молочного десерту / Трубнікова А. А., Чабанова О. Б., Шарахматова Т. Є. //The 3 rd International scientific and practical conference “SCIENCE, SOCIETY, EDUCATION: TOPICAL ISSUES AND DEVELOPMENT PROSPECTS” (February 17-18, 2020) SPC “Sci-conf.com.ua”, Kharkiv, Ukraine. 2020. – C.124-127.
- Research of the ozonation process of biologically pure municipal wastewater / S. Bondar, O. Shevchenko, O. Chabanova, A. Trubnikova, I. Kuznetsova // Всеукраїнська науково-технічна конференція «АКТУАЛЬНІ ПРОБЛЕМИ ЕНЕРГЕТИКИ ТА ЕКОЛОГІЇ» (29–30 вересня 2020) ОНАХТ, 2020. – С. 238-241.
- Мембранні технології задля екологізаціїолійножирової промисловості /Бондар С.М., Чабанова О.Б., Трубнікова А.А. // PRIORITY DIRECTIONS OF SCIENCE AND TECHNOLOGY DEVELOPMENT. Abstracts of the III International scientific and practical conference (22-24 november 2020) . SPC “Sci-conf.com.ua”. Kyiv, Ukraine. 2020.
- Історія розвитку бджільництва в Україні /Котляр Є.О., Ясько В.М., Чабанова О.Б. // Збірник тез доповідей 81 наукової конференції викладачів академії. ОНАХТ (27 – 30 квітня 2021). Одеса 2021. С. 87-89.
- Географія бджільництва у світі /Котляр Є.О., Ясько В.М., Чабанова О.Б. // Збірник тез доповідей 81 наукової конференції викладачів академії. ОНАХТ (27 – 30 квітня 2021). Одеса 2021. С. 89-91.
- Визначення показників якості та безпеки вторинних матеріальних ресурсів в олійно-жировій галузі /Недобійчук Т.В., Трубнікова А.В., Чабанова О.Б // Збірник тез доповідей 81 наукової конференції викладачів академії. ОНАХТ (27 – 30 квітня 2021). Одеса 2021. С. 254-255.
- Чабанова О.Б., Трубнікова А.А., Скрипніченко Д.М. Переробка молочної сировини у сироватковий продукт з пластичною консистенцією // Innovations and prospects of world science. Proceedings of the 10th International scientific and practical conference. Perfect Publishing. Vancouver, Canada. 2022. Pp. 309-313. URL: https://sciconf.com.ua/x-mezhdunarodnaya-nauchno-prakticheskaya-konferentsiya-innovationsand-prospects-of-world-science-25-27-maya-2022-goda-vankuver-kanada-arhiv/.
- Баліна І.С., Чабанова О.Б., Ткаченко Н.А. Розробка системи контролю якості та безпечності процесу виробництва сироваткового напою на ТОВ «Гомолзавод №1» //Хімія, біо- і нанотехнології, екологія та економіка в харчовій та косметичній промисловості [Електронний ресурс] : зб. матеріалів 9-ї Міжнар. наук.-практ. конф., 18-19 листопада 2021 р. / ред. кол.: Л. Л. Товажнянський [та ін.] ; Нац. техн. ун-т “Харків. політехн. ін-т” [та ін.]. – Електрон. текст. дані. – Харків, 2021. – C. 15-17. URI: http://repository.kpi.kharkov.ua/handle/KhPI-Press/55177.
- Пилипенко Л.М., Труфкаті Л.В., Чабанова О.Б. Сучасні методи прискореного санітарно-гігієнічного контролю харчових та біотехнологічних підприємств // 82 наукова конференція викладачів університету 26 – 29 квітня 2022 р. – С.61-63.
Підручники та навчальні посібники:
Ткаченко Н.А., Севастьянова О.В., Чабанова О.Б., Ізбаш Є.О., Т.В.Маковська, І.О.Климентьєва. Основи хімії активних компонентів у виробництві косметичних продуктів: навчальний посібник для студентів вищих навчальних закладів. Одеса: ОНАХТ, 2018. 220 с. http://tm.ontu.edu.ua/wp-content/uploads/2018/11/Основи-хімії-активних-компонентів-у-виробництві-косметичних-продуктів.pdf (дата звернення: 11.11.2018 р.) (рекомендований Вченою радою ОНАХТ)