ОСВІТНІ ПРОГРАМИ

Кафедра технології молока, олійно-жирових продуктів та індустрії краси запрошує на навчання за спеціальностями

СПЕЦІАЛЬНІСТЬ 181 «ХАРЧОВІ ТЕХНОЛОГІЇ», ОСВІТНЯ ПРОГРАМА «ТЕХНОЛОГІЇ МОЛОКА, ЖИРІВ І ПРОДУКТІВ ДЛЯ ІНДУСТРІЇ КРАСИ» ДЛЯ ПІДГОТОВКИ ФАХІВЦІВ ЗА СВО «БАКАЛАВР» ТА «МАГІСТР»

Протягом останніх років в усьому світі зросла цікавість споживачів до здорового способу життя. Кафедра технології молока, олійно-жирових продуктів та індустрії краси має власну концепцію здоров’я та краси – «Здоров’я та краса внутрішнього і зовнішнього»!!!

  • Здоров’я та краса внутрішнього передбачає вживання високоякісних та безпечних продуктів харчування, виготовлених за інноваційними технологіями згідно принципу «від лану – до столу» підприємствами індустрії харчування

  • Здоров’я та краса зовнішнього передбачає використання високоякісної натуральної косметики, виробленої із застосуванням інноваційних інгредієнтів підприємствами індустрії краси.

Лише синергія індустрії харчування та індустрії краси дозволяє нам бути по-справжньому здоровими та красивими!

ОП «ТЕХНОЛОГІЇ МОЛОКА, ЖИРІВ І ПРОДУКТІВ ДЛЯ ІНДУСТРІЇ КРАСИ» – ЦЕ УНІКАЛЬНА МОЖЛИВІСТЬ ОПАНУВАТИ В ОДНІЙ ОСВІТНІЙ ПРОГРАМІ ТРИ ПЕРСПЕКТИВНІ НАПРЯМКИ ДЛЯ САМОРЕАЛІЗАЦІЇ!

ТЕХНОЛОГІЯ МОЛОКА І МОЛОЧНИХ ПРОДУКТІВ

Робота технолога молочного підприємства полягає у виробництві молочних продуктів, а також контролі їх якості й безпечності. Молоко, яке часто називають «джерелом життя і здоров’я», а також різноманітні молочні продукти – це незамінні продукти харчування людей, особливо – дітей. Саме тому якість і безпечність цих продуктів повинні бути на найвищому рівні. Тому кожне молокопереробне підприємство висуває дуже високі вимоги до кваліфікації технолога.

Загалом, молокопереробна галузь становить 9% від усієї переробної промисловості України. Технологи молочного виробництва сьогодні знаходяться на піку популярності, вони займають провідні посади на ринку праці. Існує дуже багато підприємств , які займаються переробленням молока та виробництвом молочних продуктів – різних видів сирів, морозива, йогуртів, масла вершкового, молока питного, кисломолочних напоїв, сметани, молочних консервів тощо. Саме для лабораторій та цехів таких заводів і комбінатів потрібні фахівці – Технологи з виробництва молочної продукції. 

Поряд з високопродуктивними підприємствами молокопереробної галузі сьогодні в Україні розвивається крафтове виробництво сирів та інших молочних продуктів, які зберігають автентичність, натуральність та класичні рецептури продукції.

Хочете стати унікальним спеціалістом з виробництва будь-яких молочних продуктів? Тоді ВАМ – до НАС!!!!

 

ТЕХНОЛОГІЯ ОЛІЙНО-ЖИРОВИХ ПРОДУКТІВ

Олійно-жирова промисловість – це складна галузь харчової індустрії, що складається з взаємопов’язаних виробництв олії, жирів, харчового масла, маргарину та реалізації продукції. Сьогодні олійно-жировий комплекс України є єдиним сектором аграрного виробництва, де, завдяки запровадженню економічних заходів регулювання ринку, встановлено баланс економічних інтересів держави, сільськогосподарської та переробної сфер виробництва та внутрішнього споживача. Олійно-жирове виробництво відноситься до бюджетоформуючих галузей аграрного сектора з потужним експортним потенціалом, яка динамічно розвивається.

Готова продукція галузі – олія – надходить до торговільної мережі для задоволення попиту населення, а також є важливим напівфабрикатом – обов’язковим компонентом при  виготовлені широкого асортименту інших харчових продуктів – маргарину, майонезу, а також мила, стеаринових свічок, оліфи, парфумів тощо.

До складу підприємств олійно-жирової промисловості входять крупні олійно-жирові комбінати, олійно-екстракційні, олійно-пресові, маргаринові та миловарні заводи, а також невеликі цехи з виробництва олійно-жирової продукції та мила. Тому багато підприємств олійно-жирової галузі потребують кваліфікованих працівників – технологів, майстрів, лаборантів тощо.

Технолог олійно-жирової продукції відповідає за якість рослинних, тваринних жирів і продуктів харчування, які виготовляють на їх основі. Він стежить за дотриманням рецептури і технологічними процесами, контролює кількість продукції, що випускається, займається організаційними моментами.

Хочете стати унікальним спеціалістом з виробництва будь-яких олійно-жирових продуктів? Тоді ВАМ – до НАС!!!!

 

ТЕХНОЛОГІЯ ПРОДУКТІВ ДЛЯ ІНДУСТРІЇ КРАСИ

Індустрія краси – галузь, що займається косметичним обслуговуванням, зокрема, вона включає промисловість, яка виробляє косметичні засоби. Парфумерно-косметична галузь традиційно посідає одне з провідних місць у формуванні економіки держави, проте потребує значного оновлення і модернізації. Український ринок косметичної продукції є одним із найперспективніших серед інших непродовольчих товарів, проте роль вітчизняного виробника на ньому є поки ще незначною.

Технолог з виробництва косметичної продукції – перспективна професія, яка сьогодні дозволить фахівцю як працювати на сучасному парфумерно-косметичному підприємстві, так і організувати власний бізнес із виробництва ексклюзивної лінії косметики – шампунів, гелів, кремів, тоніків, лосьйонів, скрабів, дезодорантів та інших косметичних засобів, а також унікальних сировинних інгредієнтів для їх виробництва на основі молочної та олійно-жирової сировини.

Хочете стати унікальним спеціалістом з виробництва будь-яких продуктів для індустрії краси? Тоді ВАМ – до НАС!!!!

Профільними дисциплінами освітньої програми “Технологія молока, жиріві і продуктів для індустрії краси» при підготовці фахівців за СВО «Бакалавр» є:

  • Сучасні та крафтові технології у сироробстві,

  • Технології та експертиза молочних і молоковмісних продуктів,

  • Технології та експертиза олійно-жирових продуктів,

  • Технології миловаріння та продуктів для індустрії краси,

  • Хімія та технології інгредієнтів для індустрії краси,

  • Хімія молочної та олійно-жирової сировини,

  • Науково-практичні основи технологій молока та жирів,

  • Теоретичні основи харчових технологій, 

  • Технології харчових виробництв, 

  • Мікробіологія галузі,

  • Безвідходні технології у молочній та олійно-жировій галузях, 

  • Проєктування підприємств галузей,

  • Управління якістю, безпечністю та екологія в галузі (НАССР та GMP),

  • Стандартизація, метрологія та сертифікація,

  • Підприємництво та інвестиційна діяльність в харчовій і переробній промисловості.

Профільними дисциплінами освітньої програми «Технології молока, жирів і продуктів для індустрії краси» при підготовці фахівців за СВО «Магістр» є:

  • Інноваційні технології молока, жирів і продуктів для індустрії краси

  • Управління безпечністю у молочній, олійно-жировій галузях та в індустрії краси

  • Прикладна мікробіологія у молочній, олійно-жировій галузях та в індустрії краси

  • Технології індустрії краси із застосуванням молочної та олійно-жирової сировини

  • Інноваційний менеджмент

  • Методологія та організація наукових досліджень

  • Технологія харчових продуктів спеціального призначення

  • Інтелектуальна власність

  • Ділова та професійна мова

  • Охорона праці та цивільний захист в галузі.

На базі спеціальності 181 «Харчові технології» кафедра готує магістрів за освітньою-професійною програмою «Контроль якості та безпечності у харчовій промисловості та в індустрії краси»

Процеси виробництва харчових продуктів та продуктів індустрії краси повинні бути під постійним наглядом і контролем, для цього на підприємствах впроваджують систему управління безпечністю продуктів харчування, яка розглядає усі аспекти якості та безпечності на усіх етапах виробництва.

Всесвітньою організацією охорони здоров’я (WHO) та FAO (Food and Agriculture Organization of the United Nations) була розроблена система НАССР (Hazard Analysis and Critical Control Point), в її основі – визначення контрольних точок критичних при виробництві і аналіз ризиків, пов’язаних з гігієною і безпекою продуктів. Неможливо управляти харчовою безпечністю на підприємстві без підготовленого персоналу. Навчання персоналу дозволяє в подальшому самостійно розробити і адаптувати під своє підприємство систему НАССР.

Чи вийде ефективно впровадити систему харчової безпеки НАССР, якщо задіяний лише зовнішній аудитор? НАССР перестає працювати після того, як аудитор запровадить систему, якщо на підприємстві не задіяти навчання співробітників, оскільки впровадження та підтримання системи НАССР – це довготривалий процес і він можливий тільки за наявності кваліфікованих співробітників.

КОМУ ПОТРІБНЕ НАВЧАННЯ НА ОСВІТНІЙ ПРОГРАМІ

«КОНТРОЛЬ ЯКОСТІ І БЕЗПЕЧНОСТІ У ХАРЧОВІЙ ПРОМИСЛОВОСТІ ТА В ІНДУСТРІЇ КРАСИ»?

Навчання з харчової безпечності необхідно для усіх співробітників будь-яких підприємств, які здійснюють діяльність в сфері виробництва або переробки продуктів харчування або кормів:

➢ для заводів і фабрик – виробників сировини, напівфабрикатів та готових до вживання харчових продуктів;

➢ для виробників кормів;

➢ для закладів громадського харчування, в тому числі для компаній, що здійснюють доставку продуктів або кейтеринг.

➢ сільгоспвиробникам сировини: агрохолдингам, агрофірмам, фермерським господарствам;

➢ виробникам продукції для індустрії краси.

Профільними дисциплінами освітньої програми «Контроль якості та безпечності у харчовій промисловості та індустрії краси» є:

  • Європейське законодавство з контролю безпечності у харчовій промисловості та в індустрії краси

  • Сучасні методи оцінки якості та визначення фальсифікації харчових продуктів

  • Способи визначення фальсифікації парфумерно-косметичних продуктів

  • Управління безпечністю у харчовій промисловості та в індустрії краси

  • Методи визначення токсичних речовин у харчових продуктах

  • Менеджмент якості

  • Методологія та організація наукових досліджень

  • Технохімічний та мікробіологічний контроль у харчовій промисловості та в індустрії краси

  • Інноваційні технології у харчовій промисловості та в індустрії краси

  • Технологія харчових продуктівспеціального призначення

  • Інтелектуальна власність

  • Ділова та професійна мова

  • Охорона праці та цивільний захист в галузі

Спеціальність 204 “Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва”

Освітня програма: “Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва”

Професія на усі часи! Уміння виробляти високоякісні й безпечні м’ясні та молочні продукти від сировини до готової продукції

Освітньо-професійна програма «Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва» – підготовка фахівців нового покоління для виробництва і переробки продукції тваринництва – м’яса, молока та продукції бджільництва.

Освітньо-професійна програма «Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва» – підготовка фахівців для організації діяльності сучасних ферм з вирощування сільськогосподарських тварин і отримання високоякісної продукції тваринного походження – м’яса та молока; для організації господарської діяльності на м’ясних та молокопереробних підприємствах; для впровадження існуючих та розробки нових технологій високоякісних та безпечних м’ясних і молочних продуктів.

Протягом останніх років в усьому світі зросла цікавість споживачів до здорового способу життя, який передбачає вживання високоякісних та безпечних продуктів харчування, виготовлених за принципом «від лану – до столу». Тому м’ясна та молокопереробна галузі сьогодні зацікавлені у фахівцях з виробництва та переробки продукції тваринництва.

Випускники спеціальності 204 «Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва» можуть працювати:

  • на сучасних комплексах з вирощування сільськогосподарських тварин,

  • на м’ясних підприємствах з переробки м’яса сільськогосподарських тварин у ковбасні вироби, м’ясні копченості, м’ясні консерви, напівфабрикати тощо,

  • на сучасних комплексах з отримання високоякісного молока сільськогосподарських тварин,

  • на молокопереробних підприємствах з переробки молока різних видів ссавців у сири, масло вершкове, молоко питне, кисломолочні напої, сметану, морозиво, молочні консерви тощо,

  • у лабораторіях з визначення якості та безпечності сировини тваринного походження, м’ясних і молочних продуктів,

  • у проектних організаціях з проектування міні-комплексів та сучасних високопродуктивних підприємств з виробництва і переробки продукції тваринництва,

  • у організації міні-підприємств з виробництва крафтової молочної та м’ясної продукції.

Фахівці з технології виробництва і переробки продукції тваринництва вмітимуть забезпечувати параметри та здійснювати контроль технологічних процесів при виробництві і переробці продукції тваринництва; використовувати методики оцінки повноцінності годівлі, мікроклімату приміщень та способів утримання тварин; контролювати ведення первинного та зоотехнічного обліку на фермах; володіти професійними знаннями з технології переробки сировини тваринного походження у високоякісні та безпечні м’ясні і молочні продукти; здійснювати ветеринарно-санітарну та технологічну експертизу сировини тваринного походження, молочних та м’ясних продуктів; організовувати безвідходні виробництва на молоко- та м’ясопереробних підприємствах.

Профільними дисциплінами напряму є:

  • Біологія з основами зоології та морфології,

  • Ветеринарно-гігієнічні та зоотехнічні основи організації молочних ферм,

  • Ветеринарно-санітарна і технологічна експертиза молока,

  • Розведення і генетика сільськогосподарських тварин і птиці,

  • Генотипи ссавців у формуванні якості молока,

  • Фізика і хімія м’ясної і молочної сировини,

  • Технологія виробництва та первинної переробки продукції м’ясного скотарства,

  • Технологія виробництва та первинної переробки продукції свинарства,

  • Технологія виробництва продукції птахівництва і кролівництва,

  • Моделювання якості м’яса худоби і птиці,

  • Технологія переробки молока,

  • Технологія переробки м’яса,

  • Безпечність у виробництві та переробці молока,

  • Технологія продукції бджільництва,

  • Основи ветеринарної медицини.