OPP “Quality and safety control in the food industry and in the beauty industry” (Master's degree)
Обов’язкові освітні компоненти
Сучасні методи оцінки якості, безпечності та визначення фальсифікації харчових продуктів
Вибіркові освітні компоненти
Генетично-модифікована їжа
Поширення генетично модифікованих організмів в світі та в Україні набуває все більших масштабів. Трансгеноз здійснюють в самих різних групах організмів – бактерій, рослин, грибів, тварин. В освітній компоненті розглядаються теоретичні основи та історія виникнення генно-модифікованих організмів, їх використання у різних галузях господарства, in particular, харчовому виробництві, якості та безпеки продовольчої сировини та харчових продуктів, основні ризики використання трансгенних організмів, висвітлено позитивні, негативні аспекти розвитку діяльності з генної інженерії, аналізуються міжнародні документи, законодавча база України, динаміка обсягів виробництва, досвід регулювання в окремих країнах, різновиди, методи та процедури виявлення генетичної модифікації. Освітній компонент «Генетично-модифікована їжа» базується на знаннях, отриманих здобувачем вищої освіти в результаті вивчення освітніх компонент «Менеджмент якості та управління інноваціями», «Міжнародне законодавство з контролю якості у харчовій промисловості та в індустрії краси», «Інноваційні технології продуктів тваринного і рослинного походження».
Харчова токсикологія
З розвитком науково- технічного прогресу у рази зросла кількість потенційно небезпечних сполук у харчовому раціоні людини. Вони можуть бути причиною різноманітних патологічних процесів і станів. Глибоке вивчення механізмів дії токсикантів виявляє нові види їхніх несприятливих ефектів (канцерогенні, мутагенні, імунотоксичні, алергічні, терагогенні, ембріотоксичні та інші). При вивченні освітнього компоненту «Харчова токсикологія» здобувачі освіти отримають інформацію про шкідливий вплив на людину різних отруйних речовин, що надходять з їжею або утворюються у харчових продуктах. Біологічне значення токсичних речовин у продуктах харчування та фактори, що діють на їх утворення. Токсичні та небезпечні елементи. Агрохімікати. Токсичні органічні сполуки. Радіонукліди. Мікотоксини. Природні токсичні інгредієнти рослинного походження. Природні токсичні складові продуктів тваринного походження. Бактеріальні токсини. Оцінка токсикологічного ризику тощо. Наведено дані щодо канцерогенної, мутагенної та тератогенної дії токсикантів. Окрема увага приділена токсикології полімерних матеріалів, що використовуються в харчовій промисловості, токсикологічним ризикам, які виникають від вживання продуктів, що містять ГМО та алергени.
Технічний аналіз харчових добавок та косметичних продуктів
Харчові добавки є невід’ємною частиною харчових продуктів, які виконують різноманітні ролі – від поліпшення органолептичних властивостей до подовження термінів зберігання харчових продуктів. В освітньому компоненті висвітлено основні групи харчових добавок, їх класифікація, регламентація технічного аналізу. Розглянуто теоретичні та практичні питання використання у харчових технологіях традиційних й нових інгредієнтів –харчових та дієтичних добавок, прянощів, спецій і приправ. Розглянуто фізико-хімічні та сенсорні методи аналізу харчових добавок, смакових сумішей, та косметичної продукції, що ґрунтуються на принципах регламенту належної виробничої практики, стандартів операційного контролю основних параметрів якості, системи ідентифікації небезпечних чинників.
Психологія та конфліктологія у професійній діяльності
Аналіз ризиків при виробництві харчових продуктів і продуктів для індустрії краси
Наукові основи безвідходних і ресурсоощадних технологій
Нутріцевтики і ксенобіотики
Сучасні технології сушіння матеріалів рослинного та тваринного походження
Технології натуральної та органічної косметики
Акредитація та сертифікація в харчовій промисловості
Innovative technologies of the industry with KP
The discipline contains basic information about innovative technologies in the dairy and oil and fat industries, basic ingredients and production technologies of perfumery and cosmetic products for the purpose of further application of knowledge in course design, research and master's works and further practical work at dairy enterprises, oil-fat and perfumery and cosmetic industries. The goal of teaching the educational discipline "Innovative technologies of the industry" is the acquisition by students of professional imaginative thinking and the necessary theoretical knowledge and practical skills, which are related to technological processes of dairy production, oily and fatty, perfumery and cosmetic products, as well as the application of the acquired knowledge in further production activities.
Methodology of scientific research
The purpose of teaching the academic discipline "Scientific Research Methodology" is to acquaint future masters-technologists with the specialty 181 "Food technologies" with scientific problems of milk processing, oil and fat and perfumery and cosmetic industries; study of methods and means of independent research; study of the main categories and methods of optimization as a modern scientific direction, possibilities and features of using optimization methods in solving practical tasks of food and perfumery and cosmetic industries; independent solution of scientific and technical tasks, as well as acquiring skills to work in scientific teams.
Methods of determining toxic substances in food products
Modern methods of determining toxic substances are described(toxicology of food products, chromatographic methods for determining toxic substances, spectral methods for determining toxic substances, extraction in food toxicology, methods of biotesting); the toxicology of food additives is given(food dyes, aromatic substances, flavor and aroma enhancers, sweeteners and sugar substitutes, food regulators of acidity and alkalinity, food stabilizers, thickeners, complexing agents and gelling agents, food preservatives, food antioxidants).
Food safety management
The basic provisions of the modern concept of food safety management are outlined (the essence of the concept of quality and safety, their modern concept; evolution of approaches to food safety and quality management; safety management functions for obtaining quality food products; methods and tools of food safety management; the concept of TQM - as an effective way of managing technologies for obtaining safe food products); creation of a quality and safety management system for the effective functioning of food production technologies (standardization of quality requirements,international ISO standards, QS, GMP; the system of analysis of dangerous and critical control points - HACCP; principles HACCP systems; introduction of the HACCP system at small and medium-sized enterprises; mandatory and recommended documentation of food safety management systems (according to the requirements of DSTU ISO 22000:2007).
Product quality management in milk and dairy products production technology
Basic information on the scientific and practical foundations for studying the discipline "Management of product quality in the technology of production of milk and dairy products" is presented.. Students get acquainted with the organization of the modern process of functioning of food enterprises, in particular dairy, focused on the production of quality products according to State and international control systems, which cover all consecutive production operations and the possible range of indicators for the objective evaluation of dairy raw materials, composition and quality of finished products.
Technology of special purpose food products
The discipline contains basic information on the requirements for special purpose products and technologies of food products for special nutrition - children's, herodietic, diabetic and immunomodulatory. The discipline "Technology of special purpose food products" is based on the mandatory educational components "Innovative technologies in the food industry and in the beauty industry", "Intellectual Property", "Methodology and organization of scientific research" etc. Knowledge and skill, acquired while studying the discipline, can be applied when mastering the mandatory educational components "Safety management in the food industry and in the beauty industry from the Kyrgyz Republic", "Technochemical and microbiological control in the food industry and in the beauty industry", during production and research practices, when completing the master's qualification work, as well as in further production activities at food industry enterprises.
Міжнародне законодавство з контролю якості у харчовій промисловості та в індустрії краси
Освітній компонент (ОК) «Міжнародне законодавство з контролю якості у харчовій промисловості та в індустрії краси» зумовлено вагомістю проблеми забезпечення споживачів якісними і безпечними харчовими продуктами, необхідністю підвищення конкуренто-спроможності вітчизняних підприємств. Today, only those enterprises can achieve sustainable success, who will master the best practices of quality management. In modern conditions, ensuring high quality becomes an objective condition of existence, the most important factor in raising the standard of living, economic, social and environmental security. Standardization and certification play an important role in solving the quality problem, which are effective means of quality management and ensuring product safety. To make rational decisions regarding product quality improvement, need to know the problem, the evolution of approaches to it and practical experience in this area; use a systematic approach to quality management, international and domestic standards, to have the basics of certification. A modern specialist must understand and use new approaches to product quality management in his activities, quality management systems according to ISO series standards 9000 and HACCP.
Practice programs
Master's qualification work