Scientific schools, scientific circles and directions of the department

Наукові дослідження та напрями наукової діяльності кафедри очолюють д.т.н., професор Чагаровський О.П. та д.т.н., професор Ткаченко Н.А.

Наукові дослідження на кафедрі ТМОЖПтаІК науково-педагогічні працівники, аспіранти та здобувачі вищої освіти здійснюють у рамках наукової школи «Теорія і практика створення нових технологій харчових продуктів».

Основні напрямки наукових досліджень кафедри лежать у площині передових тенденцій розвитку в Україні галузі тваринництва, milk processing plant, олійно-жирової галузей та індустрії краси:

  1. Розроблення та систематизація методів визначення способів фальсифікації молока-сировини та молочних продуктів.
  2. Розроблення технологій молочних продуктів (non-fermented and fermented dairy products, whey and milk-whey drinks, sour cream, сирів кисломолочних, м’яких та твердих) with increased probiotics, antagonistic, immunomodulating properties.
  3. Розроблення нових технологій молочних і комбінованих продуктів функціонального та спеціального призначення (for diabetics, для людей з артеріальною гіпертензією, для військовослужбовців тощо) based on milk, secondary dairy and grain raw materials.
  4. Розроблення нових і удосконалення існуючих технологій молочних продуктів для дитячого та геродієтичного харчування.
  5. Розроблення технологій нових молочних та комбінованих продуктів (non-fermented and fermented dairy products, сироваткових, молочно-сироваткових та комбінованих молочно-зернових напоїв, sour cream, сирів кисломолочних, soft) для вагітних та лактуючих жінок.
  6. Вплив якості молока корів Гольштинської та української чорно-рябої молочної порід на формування показників якості ферментованих молочних напоїв та білкових продуктів.
  7. Науково-практичні основи переробки незбираного молока і вторинних молочних ресурсів у продукти з оздоровчими властивостями.
  8. Розроблення науково-практичних основ технологій морозива спеціального призначення.
  9. Розроблення науково-практичних основ комплексної переробки олійної сировини.
  10. Розроблення науково-практичних основ виробництва емульсійних жирових продуктів для здорового харчування.
  11. Розроблення науково-практичних основ технологій жирів та жирозамінників спеціального призначення (for the production of milk products, bakery, confectionery, etc. products), at t.ch. with a normalized content of trans isomers of fatty acids.
  12. Розроблення наукових основ технологій косметичних продуктів із пробіотиками.
  13. Розроблення технологій «живої» та «пробіотичної» косметики.
  14. Наукове обґрунтування та розроблення технологій косметичних продуктів з anti-age властивостями.

Under the guidance of Doctor of Technical Sciences, професора О.П. Чагаровського захищено 4 докторські та 15 candidate theses.

Under the guidance of Doctor of Technical Sciences, професора Н.А. Ткаченко захищено 8 candidate theses.

Наукова школа кафедри отримує підтримку:

  1. «Спілки молочних підприємств України»,
  2. Асоціації українських виробників «Морозиво та заморожені продукти»,
  3. Асоціації «Парфюмерія і косметика України»,
  4. Асоціації «Укроліяпром»,
  5. Громадської Асоціації «Асоціація Молочників Одеського Регіону»

До складу професійних спілок за усіма напрямами діяльності кафедра технології молока, олійно-жирових продуктів та індустрії краси входить на постійній основі як асоційований член.

В рамках наукової школи кафедри ТМОЖПтаІК працюють завідувач кафедри к.т.н., доцент Скрипніченко Д.М., співробітники кафедри – кандидати наук, доценти Дец Н.О., Lanzhenko L.O., Chabanova O.B., Kruček O.A., Kotlyar E.O., Sevastyanova O.V., кандидат наук, старший викладач Маковська Т.В., аспіранти Клименко О.Г., Дідух Е.Г.

Перелік держбюджетних тем кафедри Технології молока, олійно-жирових продуктів та індустрії краси з 2020 року дотепер

1. Переробка молока у молочні продукти нового покоління 1.1 Розробка технологій сирів розсільних та сирів Паста-Філата, збагачених біоантиоксидантами
1.2 Розробка технологій збагачених плавлених сирів
2. Розробка технологій морозива спеціального призначення 2.1 Розробка технологій низьколактозного морозива
2.2 Розробка технологій морозива з підвищеною біологічною цінністю
3. Розробка технології молочних продуктів пробіотичного, імуномодулюючого та спеціального призначення 3.1 Розробка технологій низьколактозних молочних продуктів
4.3 Розробка технології молочних продуктів геродієтичного призначення
4. Переробка незбираного молока і вторинних молочних ресурсів у продукти з оздоровчими властивостями 4.1 Розробка технології молочних продуктів з оздоровчими властивостями на основі сироватки
4.2 Розробка технології молочних продуктів з оздоровчими властивостями на основі маслянки
5. Розширення асортименту молочних та олійно-жирових продуктів 5.1 Вивчення морфо-біологічних, господарсько-виробничих особливостей сортів та перспективні напрямки вторинної переробки кісточкових культур в зоні Причорномор’я
5.2. Розробка технологій емульсійних продуктів з фітостеролами
5.3 Удосконалення сучасного асортименту сиркових виробів
6. Розробка технологій парфумерно-косметичних продуктів 6.1 Розробка косметичних засобів з використанням екстрактів рослинного походження
6.2 Розробка натуральної косметики з пробіотиками
6.3. Оцінка якості парфумерно-косметичних продуктів та продуктів молочного і олійно-жирового напрямку
7. Розробка технологій молочних і олійно-жирових продуктів з підвищеними антиоксидантними властивостями 7.1. Розробка продуктів молочного та олійно-жирового напрямку з використанням біоантиоксидантів
8. Розробка технології комбінованих молочно-зернових продуктів зі збалансованим хімічним складом 8.1 Розробка технології комбінованих молочно-зернових напоїв зі збалансованим хімічним складом
8.2 Розробка технології комбінованих білкових молочно-зернових продуктів зі збалансованим хімічним складом
9. Визначення впливу якості молока корів Гольштинської та української чорно-рябої молочної порід на формування показників якості ферментованих молочних напоїв та білкових продуктів 9.1 Визначення впливу якості молока корів Гольштинської та української чорно-рябої молочної порід на формування показників якості ферментованих біфідо-продуктів для реабілітації військовослужбовців
9.2 Визначення впливу якості молока корів Гольштинської та української чорно-рябої молочної порід на формування показників якості білкових продуктів
10. Розробка системи контролю якості та безпечності харчових продуктів і продуктів індустрії краси 10.1 Розробка системи контролю якості та безпечності молочних продуктів
10.2 Розробка системи контролю якості та безпечності продуктів індустрії краси

Досягнення наукових шкіл до 120-річчя ОНТУ

У рамках наукової школи кафедри функціонують чотири студентські наукові гуртки:

  1. «Молочна продукція «Від поля – до столу»:

Наукові керівники: prof. Tkachenko N.A., Assoc. Dec N.O., зав.лаб. Klimenko O.G.

Студенти – члени гуртка:

Іванчикова Катерина Сергіївна
Король Аріна Євгеніївна
Рагуліна Єлизавета Володимирівна
Гуляєва Аліна Юріївна
Мішина Мирослава Сергіївна
Рибчук Ярослав Сергійович
Сивак Софія Сергіївна
Тітова Олександра Павлівна
Фесенко Дмитро Олександрович
Ескіна Ганна Oleksandrivna
Ільченко Вероніка Володимирівна
Ковалівська Наталія Володимирівна
Мирончук Олена Іванівна
Skrypnichenko Світлана Костянтинівна
Чудік Руслана Ігорівна
Tkachenko Тетяна Анатоліївна
Ананко Анастасія Сергіївна
Королюк Наталія Андріївна
Кучерак Петро Васильович
Стебловська Анастасія Велеріївна
Трубніков Валерій Анатолійович
Труктанова Олена Вячеславівна
  1. «Якісні продукти тваринництва – багата країна та сита родина»

Наукові керівники – доц. Lanzhenko L.O., Assoc. Skrypnichenko D.M., ст.викладач Маковська Т.В.

Студенти – члени гуртка:

Ткач Дмитро Олександрович
Федорчук Дарія Василівна
Чумаченко Дар’я Сергіївна
Бурлака Владислав Олександрович
Ескотт Олена Миколаївна
Войніков Ілля Олегович
Криклива Діана Олегівна
Романюк Анна Борисівна
Фомін Ілля Павлович
Горбатюк Аліна Oleksandrivna
Корженко Софія Oleksandrivna
Кучер Аліна Вячеславівна
Пухленко Єлизавета Михайлівна
Тимець Вадим Федорович
Кір’єв Вадим Максимович
  1. «Жири та парфумерні засоби: сучасність та перспективи»

Наукові керівники – доц. Sevastyanova O.V., Assoc. Kotlyar E.O., Assoc. Chabanova O.B.

Ровінська Анастасія Oleksandrivna
Славінська Юлія В’ячеславівна
Чикур Тетяна Мирославівна
Гребньов Олег Русланович
Маковецька Діана Андріївна
Антіпова Маргарита Олегівна
Колєсник Валерія Валеріївна
Кузнецова Вероніка Сергіївна
Кумар Дінеш Гіріндравич
Ганущак Михайло Ярославович
Гладкіх Роман Денисович
Жекова Анастасія Іванівна
Суглобов Олександр Вікторович
Лісовий Роман Ігорович
Марініч Олександр Сергійович
  1. «Контроль якості і управління безпечністю продуктів харчування і косметичних засобів»

Наукові керівники – проф. Tkachenko N.A., prof. Chaharovsky O.P., Assoc. Kruček O.A.

Беліченко Владислав Миколайович
Бондаренко Дмитро Андрійович
Гончаренко Сергій Сергійович
Лисиця Олександр Петрович
Могилянський Михайло Олександрович
Москалюк Едуард Васильович
Настрадін Василь Васильович
Сідлецька Ганна Андріївна
Сеник Іван Віталійович
Балтажи Валерія Петрівна
Вдовиченко Олександр Миколайович
Даниленко Наталія Геннадіївна
Мамій Вікторія Андріївна
Тиндюк Катерина Сергіївна
Цибульська Олена Вікторівна

Презентації наукових розробок здобувачів кафедри ТМОЖПтаІК

Розробка технологій та рецептур комбінованих йогуртових напоїв та десертів

Органічна та натуральна косметика: Сучасні тенденції у виробництві натуральної косметики

Біокоректування вершкового масла і сиркової маси поліфенольними сполуками винограду

Використання продуктів переробки винограду у парфумерно-косметичній галузі

Виробництво плавленого сируЯнтаральтернативним шляхом

КласифікаціяMоцарелли

Одержання спреду модифікованого какао і стевією

Optimization of parameters of the production of short-chain peptide from the whey protein concentrate

Розробка десерту на основі біфідо-творога з додаванням насіння чіа

Розробка технології виробництва солодких та солоних сиркових десертів з модифікованим крохмалем

Rозробка технології м’якого сиру «Камамбер» із молока корів Гольштинської породи

Ферментовані пробіотичні напої зі спельтою