Scientific schools, scientific circles and directions of the department

Scientific research and areas of scientific activity of the department are headed by Doctor of Technical Sciences., Professor Chagarovsky O.P. you d.t.n., Professor N.A. Tkachenko.

Scientific research at the department of TMOZHPtaIK scientific and pedagogical workers, аспіранти та здобувачі вищої освіти здійснюють у рамках наукової школи «Науково-практичні основи технологій молочних, oil and fat products and cosmetics».

Основні напрямки наукових досліджень кафедри лежать у площині передових тенденцій розвитку в Україні галузі тваринництва, milk processing plant, oil and fat industries and the beauty industry:

  1. Development and systematization of methods for determining methods of falsification of raw milk and dairy products.

  2. Development of technologies of dairy products (non-fermented and fermented dairy products, whey and milk-whey drinks, sour cream, sour milk cheeses, soft and hard) with increased probiotics, antagonistic, immunomodulating properties.

  3. Development of new technologies of dairy and combined functional and special purpose products (for diabetics, for people with arterial hypertension, for military personnel, etc) based on milk, secondary dairy and grain raw materials.

  4. Development of new and improvement of existing technologies of dairy products for children's and herodietetic nutrition.

  5. Development of technologies for new dairy and combined products (non-fermented and fermented dairy products, serum, milk-whey and combined milk-cereal drinks, sour cream, sour milk cheeses, soft) for pregnant and lactating women.

  6. The influence of milk quality of Holstein cows and Ukrainian black and white dairy breeds on the formation of quality indicators of fermented milk drinks and protein products.

  7. Scientific and practical bases of processing whole milk and secondary dairy resources into products with health-improving properties.

  8. Development of scientific and practical foundations of special purpose ice cream technologies.

  9. Development of scientific and practical foundations of complex processing of oil raw materials.

  10. Development of scientific and practical bases for the production of emulsion fat products for healthy nutrition.

  11. Development of scientific and practical bases of technologies of special purpose fats and fat substitutes (for the production of milk products, bakery, confectionery, etc. products).

  12. Development of the scientific basis of the technologies of cosmetic products with probiotics.

  13. Development of technologies of "living" and "probiotic" cosmetics.

  14. Scientific substantiation and technology development of cosmetic products with anti-aging properties.

  15. Наукові основи комплексних технологій виробництва харчових продуктів та добавок на основі вторинних ресурсів переробки кісточкових фруктів і винограду.

Under the guidance of Doctor of Technical Sciences, Professor O.P. Chaharovsky is protected 4 doctoral and 15 candidate theses.

Under the guidance of Doctor of Technical Sciences, Professor N.A. Tkachenko is protected 8 candidate theses.

The scientific school of the department receives support:

"Union of Dairy Enterprises of Ukraine",

Association of Ukrainian producers "Ice cream and frozen products",

Association "Perfume and Cosmetics of Ukraine",

Associations "Ukroliyaprom",

of the Public Association "Association of Milk Workers of the Odesa Region"

The department of milk technology is a member of professional unions in all areas of activity, oil and fat products and the beauty industry is included on a permanent basis as an associate member.

As part of the scientific school of the department of TMOZHPtaIK, the head of the department, Ph.D., associate professor Skrypnichenko D.M., employees of the department are candidates of sciences, assistant professors Dec N.O., Lanzhenko L.O., Chabanova O.B., Kruček O.A., Kotlyar E.O., Sevastyanova O.V., Candidate of Sciences, senior teacher Makovska T.V., graduate students Klymenko O.H., Дідух Е.Г., Свайкін О.О., Подолян З.С., Кучерак П.В., Маштаков Д.С., Буштець Д.М., Живора Г.М.

1. Переробка молока у молочні продукти нового покоління

1.1 Development of technologies of pickled cheeses and Pasta-Filata cheeses, enriched with bioantioxidants

1.2 Розроблення та удосконалення технологій м’яких білих сирів

2. Development of special ice cream technologies

2.1 Розробка технології низьколактозного морозива

2.2 Розробка технології морозива для спортсменів

3. Development of probiotic dairy products technology, immunomodulatory and special purpose

3.1 Розробка технологій низьколактозних та безлактозних молочних продуктів

3.2 Розробка технологій молочних продуктів пробіотичного призначення із застосуванням технологій капсулювання

3.3 Розробка технологій молочних продуктів імуномодулюючого та геродієтичного призначення

3.4 Розробка технологій молочних продуктів для харчування спортсменів

4. Технології переробки незбираного молока і вторинних молочних ресурсів у продукти з оздоровчими властивостями

4.1 Development of the technology of dairy products with health-promoting properties based on whey

4.2 Development of the technology of dairy products with healing properties based on buttermilk

5. Удосконалення технологій та розширення асортименту молочних та олійно-жирових продуктів

5.1 Study of morpho-biological, economic and production characteristics of varieties and promising directions of secondary processing of stone crops in the Black Sea region

5.2 Improvement of the modern range of cheese products

5.3. Удосконалення технології олії з нових сортів насіння соняшника

6. Development of technologies of perfumery and cosmetic products

6.1 Development of natural cosmetics with probiotics

6.2 Розробка натуральної косметики на основі жирів та супутніх продуктів олійно-жирової галузі

7. Development of technologies for dairy and oil-fat products with increased antioxidant properties

7.1 Development of dairy and oil-fat products using bioantioxidants

7.2. Розробка технології рослинних купажів із заданими властивостями

8. Development of the technology of combined dairy and cereal products with a balanced chemical composition

8.1 Розробка технологій комбінованих напоїв зі збалансованим хімічним складом

8.2 Розробка технологій комбінованих білкових продуктів зі збалансованим хімічним складом

9. Розробка систем контролю якості та управління безпечністю харчових продуктів і продуктів індустрії краси

9.1 Розробка систем контролю якості та управління безпечністю харчових продуктів та дієтичних добавок

9.2 Розробка систем контролю якості та управління безпечністю продуктів індустрії краси

10. Технології виробництва і переробки молока різних видів сільськогосподарських тварин

10.1 Технології виробництва і переробки молока різних видів сільськогосподарських тварин

10.2 Технології виробництва і переробки молока різних порід корів у м’які сири

10.3 Визначення впливу якості молока корів Гол-штинської та української чорно-рябої молочної порід на формування показників якості ферментованих біфідо-продуктів для реабілітації військовослужбовців

11. Розробка технологій рослинних продуктів на основі продукції олійно-жирової галузі

11.1 Розробка технологій напоїв рослинних на основі продукції олійно-жирової галузі

12. Наукові основи комплексних технологій виробництва харчових продуктів та добавок на основі вторинних ресурсів переробки кісточкових фруктів і винограду

12.1. Наукові основи комплексних технологій виробництва харчових продуктів та добавок на основі вторинних ресурсів переробки кісточкових фруктів і винограду 0124U004064

Achievements of scientific schools for the 120th anniversary of ONTU

Four student scientific circles function within the scientific school of the department:

  1. "Dairy products "From the field to the table":

Scientific supervisors: prof. Tkachenko N.A., Assoc. Dec N.O., head of the lab. Klimenko O.G.

Students are members of the group:

Ivanchikov Catherine Serhiivna
King Arina Eugenievna
Ragulin Elizaveta Volodymyrivna
Gulyaeva Alina Yuryivna
Mishina Miroslava Serhiivna
Rybchuk Yaroslav Serhiyevich
Gray Sofia Serhiivna
Titova Alexander Pavlovna
Fesenko Dmitry Oleksandrovich
Yeskina Anna Oleksandrivna
Ilchenko Veronica Volodymyrivna
Kovalivska Natalia Volodymyrivna
Myronchuk Elena Ivanovna
Skrypnichenko Svetlana Konstantinovna
Weird Ruslan Ihorivna
Tkachenko Tatiana Anatolyivna
Ananko Anastasia Serhiivna
King Natalia Andriivna
Kucherak Peter Vasylovich
Steblovska Anastasia Velerivna
Trubnikov Valery Anatoliyovych
Truktanova Elena Vyacheslavivna
  1. "Quality livestock products - a rich country and a well-fed family"

Scientific supervisors - Assoc. Lanzhenko L.O., Assoc. Skrypnichenko D.M., senior teacher Makovska T.V.

Students are members of the group:

Weaver Dmitry Oleksandrovich
Fedorchuk Daria Vasylivna
Chumachenko Dar'ya Serhiivna
Rover Vladislav Oleksandrovich
Escott Elena Mykolaivna
Voynikov Ilya Olegovich
Loud Diana Olehivna
Romanyuk Anna Borysivna
Fomin Ilya Pavlovich
Horbatyuk Alina Oleksandrivna
Korzhenko Sofia Oleksandrivna
Coachman Alina Vyacheslavivna
Fluffy Elizaveta Mykhailovna
Timets Vadim Fedorovich
Kiriev Vadim Maksymovich
  1. "Fats and perfumes: modernity and prospects"

Scientific supervisors - Assoc. Sevastyanova O.V., Assoc. Kotlyar E.O., Assoc. Chabanova O.B.

Rovinj Anastasia Oleksandrivna
Slavinska Julia Vyacheslavna
Chikur Tatiana Myroslavivna
Hrebniv Oleg Ruslanovych
Makovetska Diana Andriivna
Antipova Margarita Olehivna
wheelwright Valeria Valeriivna
Kuznetsova Veronica Serhiivna
Lust Dinesh Girindravych
Hanushchak Mykhailo Yaroslavovych
Smooth Novel Denisovich
Zhekova Anastasia Ivanovna
Suglobov Oleksandr Viktorovich
Forest Novel Igorovich
Marinich Oleksandr Serhiyevich
  1. "Quality control and safety management of food products and cosmetics"

Scientific supervisors - prof. Tkachenko N.A., prof. Chaharovsky O.P., Assoc. Kruček O.A.

Belichenko Vladislav Mykolayovych
Bondarenko Dmitry Andreyovych
Honcharenko Sergey Serhiyevich
Fox Oleksandr Petrovich
Mohylianskyi Mykhailo Oleksandrovich
Moskalyuk Edward Vasylovich
Nastradin Vasyl Vasylovich
Sidletska Anna Andriivna
Hay house Ivan Vitaliyovych
Baltaji Valeria Petrovna
Vdovichenko Oleksandr Mykolayovych
Danylenko Natalia Gennadiyevna
Mommy Victoria Andriivna
Tindyuk Catherine Serhiivna
Tsybulska Elena Viktorivna

Presentations of scientific developments of the awardees of the department of TMOZHPtaIK

Development of technologies and recipes of combined yogurt drinks and desserts

Organic and natural cosmetics: Modern trends in the production of natural cosmetics

Biocorrection of butter and curd mass with polyphenolic compounds of grapes

Use of grape processing products in the perfumery and cosmetic industry

Production of processed cheese ”Amber” in an alternative way

Classification ”Mozzarella”

Preparation of a spread of modified cocoa and stevia

Optimization of parameters of the production of short-chain peptide from the whey protein concentrate

Development of a dessert based on bifido cottage cheese with the addition of chia seeds

Development of production technology of sweet and salty curd desserts with modified starch

Rdevelopment of the technology of soft cheese "Camembert" from the milk of Holstein cows

Fermented probiotic drinks with spelled