Наукові школи, наукові гуртки та напрями кафедри

Наукові дослідження та напрями наукової діяльності кафедри очолюють д.т.н., професор Чагаровський О.П. та д.т.н., професор Ткаченко Н.А.

Наукові дослідження на кафедрі ТМОЖПтаІК науково-педагогічні працівники, аспіранти та здобувачі вищої освіти здійснюють у рамках наукової школи «Науково-практичні основи технологій молочних, олійно-жирових продуктів і косметики».

Основні напрямки наукових досліджень кафедри лежать у площині передових тенденцій розвитку в Україні галузі тваринництва, молокопереробної, олійно-жирової галузей та індустрії краси:

  1. Розроблення та систематизація методів визначення способів фальсифікації молока-сировини та молочних продуктів.

  2. Розроблення технологій молочних продуктів (неферментованих і ферментованих молочних, сироваткових та молочно-сироваткових напоїв, сметани, сирів кисломолочних, м’яких та твердих) з підвищеними пробіотичними, антагоністичними, імуномодулюючими властивостями.

  3. Розроблення нових технологій молочних і комбінованих продуктів функціонального та спеціального призначення (для діабетиків, для людей з артеріальною гіпертензією, для військовослужбовців тощо) на основі молока, вторинної молочної і зернової сировини.

  4. Розроблення нових і удосконалення існуючих технологій молочних продуктів для дитячого та геродієтичного харчування.

  5. Розроблення технологій нових молочних та комбінованих продуктів (неферментованих і ферментованих молочних, сироваткових, молочно-сироваткових та комбінованих молочно-зернових напоїв, сметани, сирів кисломолочних, м’яких) для вагітних та лактуючих жінок.

  6. Вплив якості молока корів Гольштинської та української чорно-рябої молочної порід на формування показників якості ферментованих молочних напоїв та білкових продуктів.

  7. Науково-практичні основи переробки незбираного молока і вторинних молочних ресурсів у продукти з оздоровчими властивостями.

  8. Розроблення науково-практичних основ технологій морозива спеціального призначення.

  9. Розроблення науково-практичних основ комплексної переробки олійної сировини.

  10. Розроблення науково-практичних основ виробництва емульсійних жирових продуктів для здорового харчування.

  11. Розроблення науково-практичних основ технологій жирів та жирозамінників спеціального призначення (для виробництва молоковмісних, хлібобулочних, кондитерських та ін. продуктів).

  12. Розроблення наукових основ технологій косметичних продуктів із пробіотиками.

  13. Розроблення технологій «живої» та «пробіотичної» косметики.

  14. Наукове обґрунтування та розроблення технологій косметичних продуктів з anti-age властивостями.

  15. Наукові основи комплексних технологій виробництва харчових продуктів та добавок на основі вторинних ресурсів переробки кісточкових фруктів і винограду.

Під керівництвом д.т.н., професора О.П. Чагаровського захищено 4 докторські та 15 кандидатських дисертацій.

Під керівництвом д.т.н., професора Н.А. Ткаченко захищено 8 кандидатських дисертацій.

Наукова школа кафедри отримує підтримку:

«Спілки молочних підприємств України»,

Асоціації українських виробників «Морозиво та заморожені продукти»,

Асоціації «Парфюмерія і косметика України»,

Асоціації «Укроліяпром»,

Громадської Асоціації «Асоціація Молочників Одеського Регіону»

До складу професійних спілок за усіма напрямами діяльності кафедра технології молока, олійно-жирових продуктів та індустрії краси входить на постійній основі як асоційований член.

В рамках наукової школи кафедри ТМОЖПтаІК працюють завідувач кафедри к.т.н., доцент Скрипніченко Д.М., співробітники кафедри – кандидати наук, доценти Дец Н.О., Ланженко Л.О., Чабанова О.Б., Кручек О.А., Котляр Є.О., Севастьянова О.В., кандидат наук, старший викладач Маковська Т.В., аспіранти Клименко О.Г., Дідух Е.Г., Свайкін О.О., Подолян З.С., Кучерак П.В., Маштаков Д.С., Буштець Д.М., Живора Г.М.

1. Переробка молока у молочні продукти нового покоління

1.1 Розробка технологій сирів розсільних та сирів Паста-Філата, збагачених біоантиоксидантами

1.2 Розроблення та удосконалення технологій м’яких білих сирів

2. Розробка технологій морозива спеціального призначення

2.1 Розробка технології низьколактозного морозива

2.2 Розробка технології морозива для спортсменів

3. Розробка технології молочних продуктів пробіотичного, імуномодулюючого та спеціального призначення

3.1 Розробка технологій низьколактозних та безлактозних молочних продуктів

3.2 Розробка технологій молочних продуктів пробіотичного призначення із застосуванням технологій капсулювання

3.3 Розробка технологій молочних продуктів імуномодулюючого та геродієтичного призначення

3.4 Розробка технологій молочних продуктів для харчування спортсменів

4. Технології переробки незбираного молока і вторинних молочних ресурсів у продукти з оздоровчими властивостями

4.1 Розробка технології молочних продуктів з оздоровчими властивостями на основі сироватки

4.2 Розробка технології молочних продуктів з оздоровчими властивостями на основі маслянки

5. Удосконалення технологій та розширення асортименту молочних та олійно-жирових продуктів

5.1 Вивчення морфо-біологічних, господарсько-виробничих особливостей сортів та перспективні напрямки вторинної переробки кісточкових культур в зоні Причорномор’я

5.2 Удосконалення сучасного асортименту сиркових виробів

5.3. Удосконалення технології олії з нових сортів насіння соняшника

6. Розробка технологій парфумерно-косметичних продуктів

6.1 Розробка натуральної косметики з пробіотиками

6.2 Розробка натуральної косметики на основі жирів та супутніх продуктів олійно-жирової галузі

7. Розробка технологій молочних і олійно-жирових продуктів з підвищеними антиоксидантними властивостями

7.1 Розробка продуктів молочного та олійно-жирового напрямку з використанням біоантиоксидантів

7.2. Розробка технології рослинних купажів із заданими властивостями

8. Розробка технології комбінованих молочно-зернових продуктів зі збалансованим хімічним складом

8.1 Розробка технологій комбінованих напоїв зі збалансованим хімічним складом

8.2 Розробка технологій комбінованих білкових продуктів зі збалансованим хімічним складом

9. Розробка систем контролю якості та управління безпечністю харчових продуктів і продуктів індустрії краси

9.1 Розробка систем контролю якості та управління безпечністю харчових продуктів та дієтичних добавок

9.2 Розробка систем контролю якості та управління безпечністю продуктів індустрії краси

10. Технології виробництва і переробки молока різних видів сільськогосподарських тварин

10.1 Технології виробництва і переробки молока різних видів сільськогосподарських тварин

10.2 Технології виробництва і переробки молока різних порід корів у м’які сири

10.3 Визначення впливу якості молока корів Гол-штинської та української чорно-рябої молочної порід на формування показників якості ферментованих біфідо-продуктів для реабілітації військовослужбовців

11. Розробка технологій рослинних продуктів на основі продукції олійно-жирової галузі

11.1 Розробка технологій напоїв рослинних на основі продукції олійно-жирової галузі

12. Наукові основи комплексних технологій виробництва харчових продуктів та добавок на основі вторинних ресурсів переробки кісточкових фруктів і винограду

12.1. Наукові основи комплексних технологій виробництва харчових продуктів та добавок на основі вторинних ресурсів переробки кісточкових фруктів і винограду 0124U004064

Досягнення наукових шкіл до 120-річчя ОНТУ

У рамках наукової школи кафедри функціонують чотири студентські наукові гуртки:

  1. «Молочна продукція «Від поля – до столу»:

Наукові керівники: проф. Ткаченко Н.А., доц. Дец Н.О., зав.лаб. Клименко О.Г.

Студенти – члени гуртка:

Іванчикова Катерина Сергіївна
Король Аріна Євгеніївна
Рагуліна Єлизавета Володимирівна
Гуляєва Аліна Юріївна
Мішина Мирослава Сергіївна
Рибчук Ярослав Сергійович
Сивак Софія Сергіївна
Тітова Олександра Павлівна
Фесенко Дмитро Олександрович
Ескіна Ганна Олександрівна
Ільченко Вероніка Володимирівна
Ковалівська Наталія Володимирівна
Мирончук Олена Іванівна
Скрипніченко Світлана Костянтинівна
Чудік Руслана Ігорівна
Ткаченко Тетяна Анатоліївна
Ананко Анастасія Сергіївна
Королюк Наталія Андріївна
Кучерак Петро Васильович
Стебловська Анастасія Велеріївна
Трубніков Валерій Анатолійович
Труктанова Олена Вячеславівна
  1. «Якісні продукти тваринництва – багата країна та сита родина»

Наукові керівники – доц. Ланженко Л.О., доц. Скрипніченко Д.М., ст.викладач Маковська Т.В.

Студенти – члени гуртка:

Ткач Дмитро Олександрович
Федорчук Дарія Василівна
Чумаченко Дар’я Сергіївна
Бурлака Владислав Олександрович
Ескотт Олена Миколаївна
Войніков Ілля Олегович
Криклива Діана Олегівна
Романюк Анна Борисівна
Фомін Ілля Павлович
Горбатюк Аліна Олександрівна
Корженко Софія Олександрівна
Кучер Аліна Вячеславівна
Пухленко Єлизавета Михайлівна
Тимець Вадим Федорович
Кір’єв Вадим Максимович
  1. «Жири та парфумерні засоби: сучасність та перспективи»

Наукові керівники – доц. Севастьянова О.В., доц. Котляр Є.О., доц. Чабанова О.Б.

Ровінська Анастасія Олександрівна
Славінська Юлія В’ячеславівна
Чикур Тетяна Мирославівна
Гребньов Олег Русланович
Маковецька Діана Андріївна
Антіпова Маргарита Олегівна
Колєсник Валерія Валеріївна
Кузнецова Вероніка Сергіївна
Кумар Дінеш Гіріндравич
Ганущак Михайло Ярославович
Гладкіх Роман Денисович
Жекова Анастасія Іванівна
Суглобов Олександр Вікторович
Лісовий Роман Ігорович
Марініч Олександр Сергійович
  1. «Контроль якості і управління безпечністю продуктів харчування і косметичних засобів»

Наукові керівники – проф. Ткаченко Н.А., проф. Чагаровський О.П., доц. Кручек О.А.

Беліченко Владислав Миколайович
Бондаренко Дмитро Андрійович
Гончаренко Сергій Сергійович
Лисиця Олександр Петрович
Могилянський Михайло Олександрович
Москалюк Едуард Васильович
Настрадін Василь Васильович
Сідлецька Ганна Андріївна
Сеник Іван Віталійович
Балтажи Валерія Петрівна
Вдовиченко Олександр Миколайович
Даниленко Наталія Геннадіївна
Мамій Вікторія Андріївна
Тиндюк Катерина Сергіївна
Цибульська Олена Вікторівна

Презентації наукових розробок здобувачів кафедри ТМОЖПтаІК

Розробка технологій та рецептур комбінованих йогуртових напоїв та десертів

Органічна та натуральна косметика: Сучасні тенденції у виробництві натуральної косметики

Біокоректування вершкового масла і сиркової маси поліфенольними сполуками винограду

Використання продуктів переробки винограду у парфумерно-косметичній галузі

Виробництво плавленого сиру ”Янтар” альтернативним шляхом

Класифікація ”Mоцарелли”

Одержання спреду модифікованого какао і стевією

Optimization of parameters of the production of short-chain peptide from the whey protein concentrate

Розробка десерту на основі біфідо-творога з додаванням насіння чіа

Розробка технології виробництва солодких та солоних сиркових десертів з модифікованим крохмалем

Розробка технології м’якого сиру «Камамбер» із молока корів Гольштинської породи

Ферментовані пробіотичні напої зі спельтою